Reklama

Wyszukaj przepis

Pierś kurczaka w formie " chałki "

No w końcu zaraz koniec weekendu nie lubię za dużo wolnego czasu bo wtedy są straszne nudy. Mimo wszystko dziś przygotowałam pierś kurczaka w innej formie niż tylko kotlety, rolady czy pierś faszerowana, dla odmiany pierś kurczaka wykonałam w formie chałki 😂, fajna sprawa dla niejadków no i oczywiście jakaś tam odmiana, może nie do końca widać kształt chałki ale jak dobrze się przyjrzeć jest to widoczne. Ładnie to wygląda a i dzieci będą zachwycone ich wyglądem i chętnie zjedzą taki obiadek

składniki:

  • 650 g piersi z kurczaka - 2 sztuki,
  • 2 łyżki przyprawy do kurczaka złocista skórka

dodatkowo:

  • 3 jajka rozmiar M,
  • 10 łyżek bułki tartej drobnej,
  • 3/4 szklanki oleju,
  • 1 większa szczypta przyprawy uniwersalnej

wykonanie:

Na początek przygotować pierś kurczaka ( miałam swojskiego ), nie płukać mięsa ! każdą z piersi wzdłuż pokroić w cieńsze plastry a następnie każdy kawałek ponacinać aby powstały trzy paski nie ciąć przez całość lecz od góry pozostawić w całości. Następnie z przygotowanych plastrów formować chałki tak jakbyśmy to robili z ciasta na przykład drożdżowego, po przygotowaniu już wszystkich na talerz posypać przyprawę  do kurczaka ja użyłam prymat.pl . Ułożyć wszystkie chałeczki i również posypać przyprawą, odstawić na 10 minut aby mięso przeszło posypaną przyprawą


Tuż po wyznaczonym czasie gdy mięso chałek już wchłonęło przyprawę przygotować jajka czyli wsypać do wbitych w miseczce jajek przyprawę uniwersalną i roztrzepać za pomocą widelca do całkowitego rozbicia jajek, przygotować również bułkę tartą. Do większej patelni wlać olej i go rozgrzać, gdy będzie już rozgrzany zmniejszyć ogień pod nią i wtedy przygotowane chałki zanurzyć w jajku a następnie w bułce tartej. Tak przygotowane położyć na rozgrzanym oleju i smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor ( nie kłaść mięsa w panierce na zimny olej bo będzie odpadać panierka )

Usmażone mięsne chałki nie ma potrzeby układać na ręczniku papierowym ponieważ nie wchłaniają dużo oleju, moje gotowe podałam z ziemniakami lekko okraszonymi tłuszczem ze smażącego się mięsa i posypałam suszonym koperkiem jako surówkę przygotowałam moje buraczki czerwone Surówka z buraków z dużą ilością cebuli. Można zrobić dowolną ulubioną surówkę nie musi być taka jak moja podaję tylko przykład gdyż najważniejszą rolę w tym zestawie obiadowym odgrywa właśnie pierś z kurczaka w formie chałki, jeżeli podoba wam się przepis i jeszcze tak nie robiliście to serdecznie zachęcam, może nie widać aż tak bardzo tej chałki ale zawsze to inna odmiana a i coś nowego. Dla dzieci można na przykład pokroić w mniejsze kawałki co też ładnie prezentuje się na talerzu


Komentarze

Popularne posty