Zupa buraczkowa z buraczkami zasmażanymi
Dzień dobry moi drodzy jak tam u was przygotowania obiadowe? ja dziś mojej rodzinie przygotowałam nietypową zupkę buraczkową a już tłumaczę dlaczego ? tylko dlatego że zupa jest z ziemniakami oraz makaronem chińskim a także buraczki podsmażone z cebulką, powiem wam że to strzał w dziesiątkę ponieważ zupa wyszła przepyszna bardzo syta taka jaką lubimy i w smaku po prostu rewelacja. Tak więc jeżeli lubicie treściwe zupy to nic innego wam nie pozostaje jak skorzystać z przepisu 😉
składniki :- 2 kości schabowe wieprzowe,
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
- 1 liść laurowy,
- 1 płaska łyżka przyprawy uniwersalnej,
- 1 łyżka suszonych warzyw,
- 1 słoik buraczków tartych 250 g,
- 1 średnia cebula,
- 3 duże ziemniaki,
- 2 łyżki oleju,
- 2 krążki makaronu chiński CHOW MEIN,
- 3 łyżki z górką śmietany 18 %,
- 1 łyżka natki pietruszki lub mały pęczek,
- 1 szczypta pieprzu mielonego czarnego,
- 1 łyżka świeżych ziół lubczyk
Ugotować wywar czyli do garnka wlać dwa litry wody dodać kości schabowe dostosowane do zup lub dowolne ulubione mięso, wsypać suszone warzywa oraz przyprawę uniwersalną całość zagotować a następnie zmniejszyć ogień pod garnkiem i gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa na kościach schabowych, w trakcie wolnego gotowania dodać ziela angielskie oraz liść laurowy. Gdy już mięso jest wystarczająco miękkie wtedy dodać obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki a także przygotowany wcześniej makaron chiński pokruszony drobniej ( jeżeli ktoś nie lubi gęstych zup wtedy dodać tylko jeden krążek tego właśnie makaronu ), z dodanymi ziemniakami i makaronem także gotować na wolnym ogniu do ich miękkości
W czasie gotowania się ziemniaków z makaronem w wywarze są one już miękkie wtedy jeśli będzie potrzeba doprawić całość przyprawą uniwersalną a następnie dodać pokrojoną na drobno natkę pietruszki, pogotować jeszcze na wolnym ogniu przez pięć minut. Gdy wywar się nadal gotuje na patelnię wlać olej rozgrzać go i dodać buraczki czerwone tarte mam swoje https://www.swojskiejedzonko72.com.pl/2021/09/buraczki-tarte-na-zime.html przygotowane wcześniej z pokrojoną w kostkę cebulą, przełożyć je na rozgrzany olej i podsmażyć przez 2 - 3 minuty, po podsmażeniu przełożyć wszystkie do gotującej się zupy wychodzi podsmażonych buraczków 10 łyżek, zamieszać i pogotować na wolnym ogniu przez 5 minutGdy całość już z dodanymi buraczkami gotuje się na wolnym ogniu wtedy przygotować kwaśną śmietanę 18 % a mianowicie przełożyć ją do salaterki i dodać do niej gorący wywar z zupy, dokładnie wymieszać do momentu aż w śmietanie nie będzie grudek. Po wyznaczonym czasie gotowania się całości z zasmażanymi buraczkami wlać przygotowaną śmietanę, zamieszać szybkim ruchem łyżki aby śmietana się nie zważyła lekko zagotować a następnie zdjąć z ognia i wtedy wsypać pieprz mielony czarny oraz pokrojone świeże zioła lubczyka Ugotowaną przepyszną i bardzo sytą zupkę buraczkową z ziemniakami i makaronem serdecznie polecam jest tak smaczna że bardzo żałuję iż nie możecie poczuć jej zapachu i smaku w trakcie jedzenia ale nic straconego przecież przepis podany więc możecie ją sami przygotować, tak jak pisałam jeśli ktoś nie lubi sytych gęstych zup to jedynie zmniejszyć ilość ziemniaków ( ja miałam trzy tak duże że mieściło się w nich około ośmiu ziemniaków 😂😂 ) a i makaronu można dać mniej, lecz gorąco polecam z ugotowaniem zupy właśnie z tym chińskim makaronem jest o wiele smaczniejszy smak niż tradycyjnych makaronów
Komentarze
Prześlij komentarz