Reklama

Wyszukaj przepis

Ciasto drożdżowe łyżką mieszane

Czy są tu miłośnicy drożdżowych wypieków ? jeżeli tak to zapraszam do zapoznania się z bardzo prostym w wykonaniu ciasta drożdżowego bez wyrabiania i męczarni 😉, wystarczy że zamieszamy odczekamy do wyrośnięcia a następnie upieczemy ale szczegółowy przepis podam poniżej 😊. Jeśli zechcecie to skorzystacie a jeśli nie to nic na siłę ja nikogo nie zmuszam po prostu dzielę się moimi przepisami a także pomysłami które sama wykonuję, tak więc nic innego jak zapoznać się z przepisem i wziąć się za robotę 😂

składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • 1,5 szklanki mleka 3,2 %,
  • 1 op. drożdży suszonych 7 g,
  • 8 łyżek oleju,
  • 4 żółtka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 0,5 łyżeczki soli drobnej,
  • 1 łyżeczka cukru migdałowego,
  • 1 szklanka to poj. 250 ml

dodatkowo:

  • 2 łyżki cukru ( można pominąć ),
  • 1 słoik powideł śliwkowych 300 g ( również można pominąć )

wykonanie:

Przed przygotowaniem ciasta przyszykować miskę a do niej wsypać wszystkie składniki suche a następnie składniki mokre wszystko powinno mieć temperaturę pokojową zaś mleko podgrzać aby było letnie, białka oddzielić od żółtek i dodać same żółtka a z białek można wykonać beziki lub upiec ciasto białkowe. Jak już wszystkie składniki mamy dodane wtedy za pomocą łyżki wymieszać do połączenia się ze sobą dodanych składników i wymieszane pozostawić pod przykrytą ściereczką na około pół godziny aby podrosło

Gdy już jest widoczne gołym okiem podrośnięcie ciasta wtedy kolejny raz zamieszać po całości łyżką i można dodać tak jak ja cały słoik 300 ml powideł śliwkowych lub dowolnego gęstego dżemu i kolejny raz razem z powidłami zamieszać nie musi być dokładnie tylko wymieszać na tyle aby powidła delikatnie wmieszały się w surowe ciasto drożdżowe, jak również można pozostawić same ciasto bez dodatku powideł czy dżemu. Przygotowane już ciasto przełożyć do foremki 35 / 12 wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić pod przykrytą ściereczką na około godzinę aby podwoiło swoją objętość

Wyrośnięte pięknie ciasto można obsypać cukrem lecz nie ma aż takiej potrzeby, następnie piekarnik nastawić na 180 stopni rozgrzać go a następnie do nagrzanego wstawić przygotowane ciasto na drugiej półce od dołu i piec je przez 45 - 50 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia się ciasta i tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i razem z papierem lekko ostygnięte przełożyć na ręcznik papierowy, po całkowitym ostygnięciu oddzielić ciasto od papieru do pieczenia ( ja oddzieliłam jeszcze gorące ponieważ poczęstowałam sąsiadkę która była zachwycona ciastem )

Ostygnięte pyszne i bardzo wilgotne ciasto drożdżowe idealnie nadaje się do zimnego lub gorącego mleka a także gorącego kakao czy choćby czekolady na gorąco, to świetne rozwiązanie gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego na przykład po obiedzie lub na drugi dzień gdy spotkamy się z przyjaciółmi przy kawie. Tak więc gorąco polecam nie napracujecie się a zawsze to swojskie ciasto chociaż wiemy co jemy bo w kupnych to nie wiadomo czego tam dodają 😉. A i tak na koniec nie zrażajcie się na pewno wyjdzie każdemu kto jeszcze nie miał styczności z wypiekaniem ciast drożdżowych


Komentarze

  1. Świetne ciasto, szybkie i proste! I bardzo ładnie się upiekło. Ja właśnie robię racuchy łyżką mieszane (według Babci przepisu). Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty