Ciasto drożdżowe łyżką mieszane
Czy są tu miłośnicy drożdżowych wypieków ? jeżeli tak to zapraszam do zapoznania się z bardzo prostym w wykonaniu ciasta drożdżowego bez wyrabiania i męczarni 😉😉😉😉, wystarczy że zamieszamy odczekamy do wyrośnięcia a następnie upieczemy ale szczegółowy przepis podam poniżej 😊😊😊. Jeśli zechcecie to skorzystacie a jeśli nie to nic na siłę ja nikogo nie zmuszam po prostu dzielę się moimi przepisami a także pomysłami które sama wykonuję, tak więc nic innego jak zapoznać się z przepisem i wziąć się za robotę 😂😂😂😂
składniki :- 4 szklanki mąki pszennej,
- 1,5 szklanki mleka 3,2 %,
- 1 op. drożdży suszonych 7 g,
- 8 łyżek oleju,
- 4 żółtka,
- 1 szklanka cukru,
- 0,5 łyżeczki soli drobnej,
- 1 łyżeczka cukru migdałowego,
- 1 szklanka to poj. 250 ml
- 2 łyżki cukru ( można pominąć ),
- 1 słoik powideł śliwkowych 300 g ( również można pominąć )
Przed przygotowaniem ciasta przyszykować miskę a do niej wsypać wszystkie składniki suche a następnie składniki mokre wszystko powinno mieć temperaturę pokojową zaś mleko podgrzać aby było letnie, białka oddzielić od żółtek i dodać same żółtka a z białek można wykonać beziki lub upiec ciasto białkowe. Jak już wszystkie składniki mamy dodane wtedy za pomocą łyżki wymieszać do połączenia się ze sobą dodanych składników i wymieszane pozostawić pod przykrytą ściereczką na około pół godziny aby podrosło
Gdy już jest widoczne gołym okiem podrośnięcie ciasta wtedy kolejny raz zamieszać po całości łyżką i można dodać tak jak ja cały słoik 300 ml powideł śliwkowych lub dowolnego gęstego dżemu i kolejny raz razem z powidłami zamieszać nie musi być dokładnie tylko wymieszać na tyle aby powidła delikatnie wmieszały się w surowe ciasto drożdżowe, jak również można pozostawić same ciasto bez dodatku powideł czy dżemu. Przygotowane już ciasto przełożyć do foremki 35 / 12 wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić pod przykrytą ściereczką na około godzinę aby podwoiło swoją objętośćWyrośnięte pięknie ciasto można obsypać cukrem lecz nie ma aż takiej potrzeby, następnie piekarnik nastawić na 180 stopni rozgrzać go a następnie do nagrzanego wstawić przygotowane ciasto na drugiej półce od dołu i piec je przez 45 - 50 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia się ciasta i tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i razem z papierem lekko ostygnięte przełożyć na ręcznik papierowy, po całkowitym ostygnięciu oddzielić ciasto od papieru do pieczenia ( ja oddzieliłam jeszcze gorące ponieważ poczęstowałam sąsiadkę która była zachwycona ciastem )Ostygnięte pyszne i bardzo wilgotne ciasto drożdżowe idealnie nadaje się do zimnego lub gorącego mleka a także gorącego kakao czy choćby czekolady na gorąco, to świetne rozwiązanie gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego na przykład po obiedzie lub na drugi dzień gdy spotkamy się z przyjaciółmi przy kawie. Tak więc gorąco polecam nie napracujecie się a zawsze to swojskie ciasto chociaż wiemy co jemy bo w kupnych to nie wiadomo czego tam dodają 😉😉😉. A i tak na koniec nie zrażajcie się na pewno wyjdzie każdemu kto jeszcze nie miał styczności z wypiekaniem ciast drożdżowych
Świetne ciasto, szybkie i proste! I bardzo ładnie się upiekło. Ja właśnie robię racuchy łyżką mieszane (według Babci przepisu). Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie 🤩
Usuń