Reklama

Wyszukaj przepis

Naleśniki z mąki krupczatki na zwykłej wodzie

Witajcie moi drodzy co tam dziś u was słychać ? ja przygotowałam dla mojej rodzinki pyszne naleśniki z mąki krupczatki z dodatkiem zwykłej przegotowanej zimnej wody, jedliście może już takie ? jeżeli nie to całym sercem 💗 zapraszam do zapoznania się z przepisem który jest banalnie prosty w wykonaniu gdzie dadzą sobie radę nawet dzieci z niewielką pomocą rodzica 👪. Powiem wam że myślałam iż nic mi nie wyjdzie z tego ciasta z tą właśnie mąką i tu wielka niespodzianka ponieważ wyszły dosłownie petarda

składniki:

  • 1 jajko rozmiar M,
  • 4 szklanki mąki krupczatki,
  • 5, 5 szklanki przegotowanej zimnej wody z kranu,
  • 1 szczypta soli drobnej,
  • 3/4 szklanki oleju,
  • u mnie szklanka ma pojemność 250 ml

wykonanie:

Na początek do miski wsypać mąkę oraz szczyptę soli a następnie wbić całe jajko i wlać wodę, całość zmiksować za pomocą miksera lub robota kuchennego na wolnych obrotach, po zmiksowaniu do ciasta wlać olej i zmiksować do połączenia się ciasta z dodanym olejem

Jak już mamy przygotowane ciasto patelnię do naleśników rozgrzać wlać na nią kroplę oleju ale tylko na pierwszy naleśnik, następnie na rozgrzaną już patelnię wlać dowolną ilość ciasta ( jeśli ktoś chce grubsze naleśniki to dwie chochelki a jeśli wolicie cieniutkie to jedną chochelkę ), rozprowadzając ciasto po całej patelni. Gdy ciasto naleśnikowe zacznie już z wierzchu po całości się ścinać wtedy odwrócić placek na drugą stronę i podsmażyć na rumiany lekko kolor, naleśniki z tej mąki nie będą tak rumiane jak z mąki pszennej, usmażone układać na talerzu jeden na drugim dodam że nie wchłaniają tłuszczu tak jak niektóre smażone z mąki pszennej





Przygotowane naleśniki smakowo są inne niż z mąki pszennej ale są pulchne i mięciutkie tak więc jeśli ktoś nie próbował naleśników z mąki krupczatki to jak najbardziej polecam nie zawiedziecie się, naleśniki w trakcie smażenia nie rozpadają się nie są gumowe. Można je podać z dowolnym nadzieniem u nas były z marmoladą wieloowocową, można też użyć twarogu a nawet w formie z warzywami decyzja należy do was, do całości wystarczy gorące mleko lub zimne jak również kakao



Komentarze

Popularne posty