Reklama

Wyszukaj przepis

Rosół z pieczonych ćwiartek kurczaka

U kogo dziś aromatyczny i pachnący w całym domu rosołek ? większość ludzi co niedziela ma rosół ja jednak robię kiedy mamy tylko na niego ochotę, dziś jednak przygotowałam w innej wersji którą zainspirowałam się dzięki programowi Kwestia Smaku 

 , zaciekawił mnie ten przepis i powiem szczerze że smak mnie zaskoczył chociaż tradycyjny nasz Polski jest najlepszy żaden inny go nie przebije choćby był ze złota. Przygotowałam go inaczej niż autorka programu bo od niej wzięłam tylko pomysł myślę że wyszedł podobnie choć sama nie wiem ponieważ jej nie próbowałam a po za tym nie patrzyłam u niej do przepisu tylko tyle co zapamiętałam z programu że piekła kurczaka zanim zaczęła gotowanie rosołu

składniki:

  • 3 sztuki ćwiartki kurczaka,
  • 0,5 łyżki soli drobnej,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej,
  • 2 łyżki suszonej włoszczyzny,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 plastry korzenia selera,
  • 4 łyżki natki pietruszki,
  • 2 kostki magii 4 g każda ( można pominąć ),
  • 1 spory ząbek czosnku

wykonanie:

Na początek zanim zabierzemy się za gotowanie rosołu przygotować ćwiartki kurczaka, dokładnie je umyć oczyścić a następnie osuszyć. Naszykować blaszkę a na jej dno rozsypać 0,5 łyżki soli, ułożyć ćwiartki kurczaka posypując je drugą połową soli, tak przygotowane wszystkie polać łyżką oleju. Gotowe wstawić do zimnego piekarnika na drugiej półce od dołu, piekarnik nastawić na 240 stopni i piec przez 1 godzinę i 15 minut łącznie z rozgrzaniem piekarnika, 15 minut przed końcem pieczenia zwiększyć moc piekarnika do 250 stopni aby ładnie się zarumieniły ćwiartki które piekliśmy

W trakcie gdy ćwiartki dochodzą prawie do końca pieczenia do garnka wlać dwa litry wody, dodać suszoną włoszczyznę lub świeże warzywa ( przyznam że zapomniałam kupić warzyw ), przyprawę uniwersalną kto jaką używa ( ja używam Doprawka z Biedronki jak dla mnie najlepsza ) i całość zagotować po czym zmniejszyć moc ognia i na wolnym gotować do czasu aż ćwiartki lub kurczak już się upieką. Po wyjęciu ćwiartek z piekarnika przełożyć je całe do wody z warzywami ( można także dodać widoczne na blaszce spieczone kawałki tłuszczu oleju nie wlewać ! ), całość gotować na bardzo wolnym ogniu pod pół przykrytą pokrywką w międzyczasie gotowania dodać ziela angielskie, liść laurowy oraz dwie łyżki natki pietruszki i plastry korzenia selera, gotowany wywar na bardzo wolnym ogniu gotować przez 1,5 godziny 

Około 15 minut przed końcem gotowania się rosołu dodać pokrojony w drobną kostkę ząbek czosnku, kostki magii jeśli ktoś ma ochotę jeśli nie można je pominąć, pogotować przez 10 minut na bardzo wolnym ogniu co jakiś czas zamieszać a 5 minut przed samym końcem dodać kolejne dwie łyżki pokrojonej świeżej lub mrożonej natki pietruszki, zamieszać i zdjąć z ognia

Ugotowany aromatyczny pachnący pieczonym kurczakiem rosół można podać z kupnym dowolnym makaronem a także jeśli ktoś lubi to z ziemniakami lub samodzielnie przygotować makaron. Rosół przed podaniem już na talerzu można posypać świeżo zmielonym pieprzem czarnym, dodatkowo jak już podawałam dla rodziny rosół włożyłam kawałek pieczonej pałki z ćwiartek które się piekły, mięso pięknie się ugotowało na mięciutko po za tym jest bardziej soczyste niż w tradycyjnym rosole. Serdecznie polecam jeśli ktoś nie jadł w takim wydaniu rosołu to na prawdę warto spróbować 😉😉😉


Komentarze

Popularne posty