Reklama

Wyszukaj przepis

Zupa z kalarepy zabielana śmietaną

Witam serdecznie w ten mroźny dzień, co u was słychać jak tam wasze menu obiadowe ? mam dziś dla Państwa przepis oraz inspirację na pyszną zupę z dodatkiem kalarepy zabielaną śmietaną. Kalarepa to znane od wielu lat warzywo którego nie doceniamy, okazuje się że kalarepę warto wprowadzić do naszych diet ponieważ ma wiele właściwości zdrowotnych. Kalarepa wspiera wiele chorób działa bakteriobójczo i grzybobójczo, wspomaga wzrok oraz potrafi oczyścić organizm z toksyn, oczywiście najlepiej jeść ją na surowo na przykład w formie surówek jak również można przygotowywać zupy jak i inne posiłki z dodatkiem kalarepy. to warzywo należy do grupy warzyw kapuścianych, kalarepa ma dwie odmiany zielona oraz fioletowa które mają lekko słodkawy miąższ w smaku przypominający kapustę surową 

składniki:

  • 500 g chrząstka mięsna z indyka,
  • 2 łyżki suszonej włoszczyzny,
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej,
  • 2 sztuki kalarepy,
  • 1 mała cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • 6 - 8 średnich ziemniaków,
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • 4 łyżki natki pietruszki,
  • 2 oryginalne kostki magii 4 g każda,
  • 4 łyżki z górką śmietany 18 %,
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu czarnego

wykonanie:

Do garnka wlać dwa litry wody zimnej a następnie dodać umyte dokładnie w zimnej wodzie chrząstki mięsne z indyka lub dowolne mięso kto jakie używa, po dodaniu mięsa lub chrząstek wsypać suszoną włoszczyznę lub dodać dowolne świeże warzywa oraz wsypać przyprawę uniwersalną dowolną. Całość zagotować a następnie zmniejszyć moc ognia i na wolnym gotować do miękkości mięsa, w trakcie gotowania się wywaru na wolnym ogniu co jakiś czas zamieszać, jak już mięso jest odpowiednio miękkie wtedy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i nadal gotować na wolnym ogniu do ich miękkości

Gdy już ziemniaki w gotującym się wywarze mięsnym są odpowiednio miękkie wtedy dodać ziela angielskie oraz liście laurowe a także dodać pokrojone liście natki pietruszki świeże lub mrożone i jeszcze przez chwilę pogotować na wolnym ogniu do czasu aż przygotujemy kalarepę. A kalarepę przygotować tak : na patelnię dodać masło rozpuścić go dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę i podsmażyć ją do czasu aż się zeszkli, do podsmażonej cebuli dodać kalarepę startą na tarce jarzynowej podsmażając wszystko do miękkości co jakiś czas mieszając, pod koniec smażenia się kalarepy z cebulą dodać przeciśnięty przez praskę duży ząbek czosnku

Jak już mamy przygotowaną kalarepę wtedy dodać ją do gotującego się wywaru mięsnego z ziemniakami i pogotować 5 minut puki przygotujemy śmietanę ( dłużej nie ma potrzeby gotować ponieważ kalarepa podsmażona jest już idealnie miękka ). Śmietanę przełożyć do salaterki dodać gorący wywar z gotującej się zupy i zahartować - wymieszać śmietanę do czasu aż nie będzie w niej grudek, przygotowaną śmietanę wlać do gotującej się zupy i szybkim ruchem łyżki zamieszać zagotować przez 2 minuty, na koniec gotowania dodać świeżo zmielony pieprz czarny oraz dwie kostki oryginalne magii zamieszać i zdjąć z ognia


Przygotowaną cudownie pachnącą zupę można zajadać z kromką chleba jeśli ktoś lubi, gdy ktoś nie lubi gęstych zup wtedy proszę dodać mniej ziemniaków, u nas wolimy treściwe i syte zupy. Powiem tak pierwszy raz w życiu gotowałam zupę z tego warzywa ale powiem że jest boska smak lekko słodki przypominający zupę jarzynową z dodatkiem słodkiej kapusty i jak dla mnie smak mieszał mi się z zapachem grzybów. Jeżeli ugotujecie tego rodzaju zupę dajcie znać jakie mieliście odczucie smakowe ? powiem wam w tajemnicy że mój mąż który nie lubi kombinowanego jedzenia to stwierdził iż zupa wyszła po prostu zaje fajna 😉😉😉. Tak więc do dzieła zachwyćcie swoich domowników, jeżeli ktoś z gotujących z jakiegoś powody nie dodaje śmietan do zup akurat w tej można zdecydowanie ją pominąć


Komentarze

Popularne posty