Reklama

Wyszukaj przepis

Mini pulpety w sosie

Witajcie dziś moją propozycją dla Państwa na obiad są mini pulpeciki drobiowe,  chcecie przepis ? więc za chwilkę zabieram się za jego napisanie szczegółowo co i jak wykonać. U mnie zostały one wykonane z mięsa mielonego z indyka lecz każdy może użyć mięsa jakie tylko sobie chcecie i jakie najbardziej wam smakuje. Przygotowanie pulpecików zajmuje dosłownie chwilę a całość wykonania łącznie z sosem to zaledwie dwadzieścia minut tak więc zakasujemy rękawy i zabieramy się za przygotowanie obiadu 😉

składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka,
  • 3 małe ząbki czosnku,
  • 5 łyżek bułki tartej drobnej,
  • 0,5 łyżki soli drobnej,
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego,
  • 1 jajko rozmiar M,
  • 2 łyżki śmietany 18 %,
  • 1 łyżeczka czosnku staropolskiego mielonego

dodatkowo:

  • 2 łyżki z górką mąki pszennej do obtoczenia pulpetów,
  • 3 łyżki oleju do usmażenia pulpetów

składniki na sos:

  • 2 szklanki przegotowanej letniej wody,
  • 1 łyżka suszonej włoszczyzny,
  • 2 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki śmietany 18 %,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego suszonego,
  • 1 łyżka suszonej natki pietruszki,
  • u mnie szklanka ma poj. 250 ml

wykonanie:

Przygotować wszystkie potrzebne nam składniki do przygotowania pulpecików następnie do miski przełożyć zakupione mięso mielone z indyka, dodać do niego czosnek przeciśnięty przez praskę, wbić całe jajko, dodać śmietanę oraz przyprawy a także sól i bułkę tartą. Całość wymieszać za pomocą ręki do połączenia się składników a następnie przez chwilę wymasować uderzając dłonią aby później pulpety były mięciutkie, po wszystkim odstawić masę na chwilę aby odpoczęła

Po odpoczęciu mięsa przez około 5 minut do ręki nabierać niewielką ilość masy mięsnej i kulając w dłoniach uformować małe pulpeciki, następnie każdy uformowany pulpecik wkładać do przygotowanej mąki pszennej i obtoczyć z każdej strony, tak przygotowane ułożyć na talerzu. Mi z podanych składników wyszło 24 sztuki mini pulpecików, jeśli ktoś woli większe to po prostu nabierać większą ilość masy z tym że wtedy będzie mniej pulpetów

Gdy już są przygotowane wszystkie pulpeciki wtedy na patelnię wlać olej i go rozgrzać, wtedy na już rozgrzany ułożyć wszystkie pulpeciki i na średnim ogniu podsmażyć z każdej ze stron. Do już podsmażonych dokładnie pulpecików wlać wodę oraz wsypać suszoną włoszczyznę oraz sól i od czasu zagotowania się wody w pulpetach zmniejszyć ogień na najmniejszy i pod pół przykrytą pokrywką poddusić przez 10 - 15 minut co jakiś czas delikatnie je zamieszać

Po wyznaczonym czasie duszenia się pulpecików przygotować śmietanę z mąką, wymieszać je następnie dodać gorący wywar z pulpetów kilka łyżek wymieszać i wsypać czosnek niedźwiedzi znowu wymieszać, gotową śmietanę wlać do gotujących się na bardzo wolnym ogniu pulpecików i szybkim ruchem łyżki zamieszać aby śmietana się nie zważyła, dodać ziela oraz liść laurowy jeśli będzie potrzeba dosolić według swego smaku. Pulpeciki ze śmietaną lekko zagotować mieszając do powstania sosu na koniec zdjąć z ognia i wsypać suszoną natkę pietruszki zamieszać i gotowe


Przygotowane bardzo smaczne i mięciutkie rozpływające się w ustach mini pulpeciki podałam z kaszą gryczaną prażoną polaną sosem z pulpetów a jako dodatek w formie surówki podałam swoją własną ćwikłę którą przygotowywałam na zimę ćwikła z buraczków. Takie pulpeciki można podawać z ryżem, makaronem lub różnymi rodzajami kasz jak również można je podać z ziemniakami, jak najbardziej polecam mało w nich pracy a efekt końcowy po prostu mega smaczny


Komentarze

Popularne posty