Reklama

Wyszukaj przepis

Zupa ogórkowa na ogonach wieprzowych

Dobry wieczór Państwu, co u was słychać ? mam dla was dziś przepis na przepyszną zupkę ogórkową ugotowaną, i tu uwaga na ogonach wieprzowych z ziemniakami i ryżem to jedna z najbardziej lubianych zup w moim domu. Moi domownicy są zachwyceni jej smakiem, taką ogórkową gotuję od lat ponieważ jest ona z lat mojego dzieciństwa zawsze mama taką nam gotowała i prawdę mówiąc gotuje do dziś, nie wiem jak wy pewnie większość gotuje tradycyjnie tylko z ziemniakami jednak z całego serca 💓 polecam ugotowanie właśnie takiej a nie pożałujecie będziecie po prostu zachwyceni

składniki:

  • 2 ogony wieprzowe około 500 g,
  • 1 duża marchew,
  • 1 duży korzeń pietruszki,
  • 2 liście laurowe,
  • 6 ziarenek ziela angielskiego,
  • 6 - 8 sztuk większych ziemniaków,
  • 4 większe ogórki kiszone,
  • 0,5 szklanki soku z ogórków kiszonych,
  • 4 łyżki ryżu z warzywami,
  • 5 łyżek z górką śmietany 18 %,
  • 1 łyżeczka z górką cukru,
  • 1 - 1,5 łyżki przyprawy uniwersalnej,
  • 1 łyżka suszonej natki pietruszki

wykonanie:

Do garnka wlać dwa i pół do trzech litrów wody zimnej, dodać opłukane ogony wieprzowe oraz marchew i korzeń pietruszki pokrojone dowolnie ( jeżeli ktoś nie lubi korzenia pietruszki można go pominąć lub dodać mniej, ja uwielbiam dlatego daję dużo ), całość zagotować a po zagotowaniu zmniejszyć moc ognia i na wolnym gotować do miękkości mięsa na ogonach i zdjąć delikatnie największe szumowiny. W trakcie wolnego gotowania dodać liście laurowe oraz ziela angielskie i wsypać na początek jedną łyżkę przyprawy uniwersalnej w formie jarzynki, jak już mięso na ogonach jest prawie miękkie wtedy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz wsypać ryż z warzywami i nadal gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków oraz ryżu

W trakcie gdy wywar na ogonach z ziemniakami i ryżem się gotują przygotować ogórki najlepiej swojskie chyba że ktoś z Państwa nie ma takiej możliwości wtedy mogą być kupne, a więc tak ogórki zetrzeć na tarce jarzynowej drobnej ( można również kupić gotowe tarte ogórki taki jakby przecier czyli starte bardzo drobno ) ja jednak mam swoje ogórki które robiłam na zimę https://www.swojskiejedzonko72.com.pl/2021/07/ogorki-kiszone-na-zime.html i z nich przygotowuję zupy. Tak więc starte ogórki razem z wodą z ogórków już ze słoika przełożyć do gotującego się wywaru ale wtedy jak ziemniaki są już miękkie i na wolnym ogniu pogotować przez 5 minut

W międzyczasie gdy zupa gotuje się już ze startymi ogórkami przygotować śmietanę czyli : do salaterki przełożyć śmietanę, wsypać cukier i dodać kilkanaście łyżek gorącego wywaru z zupy, całość wymieszać za pomocą łyżki tak długo aż nie będzie grudek od śmietany. Po wyznaczonym czasie gotowania się wywaru już z ogórkami wlać przygotowaną śmietanę, szybkim ruchem łyżki zamieszać aby śmietana się nie zważyła i zagotować na średnim ogniu przez 3 - 5 minut, jeżeli będzie potrzeba doprawić zupę według swego smaku przyprawą uniwersalną. Zupę zdjąć z ognia a następnie wsypać suszoną natkę pietruszki firmy prymat.pl

 i zamieszać pozostawić na chwilę aby zupa nabrała smaku i aromatu

Po odstaniu zupy i nabraniu przez nią aromatu i kwaskowatego smaku można już zajadać na przykład z dowolnym pieczywem jeśli ktoś lubi, chociaż nie ma aż takiej potrzeby ponieważ zupa jest dość gęsta i bardzo syta. Jeśli ktoś nie jadł takiej właśnie ogórkowej z dodatkiem ryżu to jak najbardziej polecam to jedna z najlepszych zup ogórkowych, polecam każdemu a jeszcze ugotowana na wieprzowych ogonach to po prostu petarda. ugotowanie takiej zupy nie sprawia żadnych kłopotów czas gotowania to 60 minut 


Komentarze

  1. Twoje zupy są pyszne! Ja często gotuję ogórkową, bo w ogóle lubię wszystko, co kwaśne, i tez na swoich ogórkach. Niestety, w małej masarni, w której zaopatrujemy się w mięso z "ziemniaczanych świń" nie ma ogonów - trzeba by było jechać na aż na dziesiątą wieś do ich ubojni i nigdy nie ma na to czasu. A pamiętam z dzieciństwa co to za rarytas ogony, a już wołowe to bajeczka. Pozdrawiam serdecznie, dobrze, że jeszcze prowadzisz bloga, bo ja nie korzystam z żadnych mediów społecznościowych i dlatego jestem trochę na bocznym torze kulinariów :-D Pozdrawiam serdecznie - Marzena (Marzynia)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję za tak miły memu sercu komentarz, u mnie ogony bardzo mąż uwielbia mam też na blogu przepis na ogony duszone rewelacja

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty