Reklama

Wyszukaj przepis

Zupa ze świeżej papryki

Dziś mam dla Państwa przepis na pyszną zupkę którą wymyśliłam w chwili, a powstała ona z tego co posiadałam w lodówce. Czyli tak zalegała mi świeża papryka którą kupiłam jakiś czas temu i aby się nie zmarnowała postanowiłam ugotować z niej zupę a że nie miałam pomysłu na obiad więc ten pomysł był strzałem w dziesiątkę, jeśli jesteście ciekawi jak ją przygotować zapraszam poniżej 👇👇 tam opiszę wszystko szczegółowo co jak wykonać ah i dodam iż zupa jest ugotowana na wieprzowych ogonach

składniki:

  • 2 krótkie ogony wieprzowe,
  • 1 mały korzeń pietruszki,
  • 1 mały kawałek selera,
  • 1 średniej wielkości marchew,
  • 0,5 średniego pora,
  • 1 - 1,5 łyżki przyprawy uniwersalnej,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 świeża papryka czerwona 250 g,
  • 1 świeża papryka żółta 300 g,
  • 4 duże ziemniaki,
  • 4 łyżki śmietany 18 %,
  • 1 łyżka suszonej natki pietruszki

wykonanie:

Do garnka wlać od 1,5 - 2 litrów wody zimnej a następnie dodać opłukane ogonki wieprzowe lub dowolne mięso oraz warzywa pokrojone dowolnie, ziela angielskie oraz liście laurowe a także wsypać przyprawę uniwersalną, całość zagotować a następnie zmniejszyć moc ognia i na bardzo wolnym ogniu gotować do miękkości mięsa na ogonkach. A w trakcie gdy wywar się gotuje przygotować paprykę a mianowicie opalić ją aby skórka zmiękła lub podpiec w piekarniku, gdy już mamy obie papryki opalone wtedy oczyścić je z gniazd nasiennych a następnie oddzielić skórę od papryk lekko je obierając, kolejny krok to pokroić obie papryki na mniejsze kawałki


Jak mamy przygotowaną już paprykę a mięso na ogonkach lub dowolne jakie dodamy jest miękkie wtedy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i również na wolnym ogniu gotować do czasu gdy ziemniaki będą odpowiednio miękkie. Gdy dodane do wywaru mięsno - warzywnego ziemniaki są już gotowe czyli wystarczająco miękkie wtedy wyjąć mięso i dodać przygotowaną pokrojoną drobniej paprykę świeżą i gotować przez 15 - 20 minut na bardzo wolnym ogniu do miękkości papryki a w trakcie gotowania przygotować śmietanę, przełożyć ją do salaterki zalać kilkunastoma łyżkami gorącego wywaru i rozprowadzić do czasu aż w śmietanie nie będzie grudek

Gdy gotująca się już w zupie dodana papryka jest całkowicie miękka wtedy wlać przygotowaną śmietanę szybkim ruchem łyżki zamieszać aby śmietana się nie zważyła w zupie zagotować na wolnym ogniu przez 2 - 3  minuty a po wyznaczonym czasie gotowania się zupy już ze śmietaną wsypać suszoną natkę pietruszki lub świeżą pokrojoną drobniej zamieszać delikatnie zagotować i zdjąć z ognia i gotowe

Ugotowana pyszna i aromatyczna mocno wyczuwalna zupa z dodatkiem papryki świeżej jest gotowa do spożycia, jeżeli ktoś z Państwa nie preparuje takich zup można po ugotowaniu jej przygotować zupę krem ja akurat nie lubię zup kremów dlatego gotuję takie. Jeżeli ktoś jeszcze takiej nie jadł to nic nie stoi na przeszkodzie aby sobie ją przygotować życzę SMACZNEGO 

Komentarze

Popularne posty