Naleśniki faszerowane pieczarkami zapiekane
Kocham pieczarki w każdej postaci tak więc dziś na obiad przygotowała naleśniki faszerowane podsmażonymi pieczarkami z cebulką dodany ser a następnie zapieczone ze śmietaną z jajkami, ciekawi was ten pomysł ? więc za chwilę go napiszę to będzie dobre rozwiązanie na bezmięsne danie. Są różne opinie na temat przygotowania pieczarek obierać je ze skórki czy jednak nie ? ja postanowiłam tym razem ich nie oczyszczać i okazało się że bardziej czuć aromat pieczarki niż ta która jest oczyszczana a co wy o tym sądzicie ?
składniki na farsz pieczarkowy :- 600 g pieczarek,
- 4 średnie czerwone cebule,
- 4 łyżki oleju KUJAWSKI pomidor, czosnek, bazylia,
- 1 łyżeczka soli drobnej,
- 1,5 łyżki suszonej natki pietruszki
- 2 jajka rozmiar M,
- 4 łyżki z górką śmietany 12 %,
- 1 szczypta soli,
- 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego
- 2 jajka rozmiar M,
- 1 szczypta soli drobnej,
- 4 szklanki mąki pszennej,
- 4,5 szklanki wody gazowanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 13 plastrów sera żółtego GOUDA
Gdy farsz pieczarkowy stygnie i sobie odpoczywa wtedy należy zabrać się za smażenie naleśników, przygotować ciasto dodając wszystkie składniki do miski i zmiksować na jednolitą masę ( nie może być za gęsta ani za rzadka ). Po przygotowaniu już ciasta na patelnię o średnicy 24 centymetrów na pierwszego naleśnika wlać trochę większą ilość oleju następnie po jego rozgrzaniu wlać chochlę ciasta rozprowadzając go po całej patelni, jak ciasto naleśnikowe zacznie z wierzchu się ścinać wtedy odwrócić go na drugą stronę i przez chwilkę podsmażyć, na kolejną partię smażonych naleśników wystarczy mała kropelka oleju. Usmażone naleśniki układać na talerzu jeden na drugim mi z podanych składników wyszło 18 sztuk naleśników, każdy może smażyć według swego przepisu moje wyszły tak delikatne że gdy nakładałam farsz to lekko pękałyNa już usmażone wszystkie naleśniki nakładać wystygnięty farsz 1 łyżkę a na farsz położyć plastry sera żółtego GOUDA po 1 plastrze na naleśnik porwanego w kawałki lub dowolnego sera kto jaki ma w domu, po przygotowaniu naleśnika już z farszem i serem żółtym zwijać dowolnie ( mogą być zwijane w rulon wtedy nie popękają ). Ja przygotowałam 7 sztuk tak zrobionych naleśników, po przygotowaniu już wszystkich na dno naczynia żaroodpornego wlać łyżkę oleju i za pomocą pędzla rozsmarować po całości a na rozsmarowany olej ułożyć jeden przy drugim przygotowane naleśniki na nie wyłożyć resztę pozostawionego farszu ( chyba że ma ktoś większą ilość domowników wtedy farsz wykorzystać do naleśników ). Na pieczarkowy farsz który jest na naleśnikach posypać pokrojone w kwadraciki 6 sztuk pozostawionego sera żółtegoJak już naczynie żaroodporne mamy wypełnione naleśnikami, farszem pozostawionym i żółtym serem wtedy przygotować śmietanę, do talerza wbić całe jajka i przełożyć śmietanę, wsypać pieprz czarny i szczyptę soli całość wymieszać za pomocą widelca do połączenia się jajek ze śmietaną. Tak przygotowaną śmietaną zalać przygotowane naleśniki a następnie rozgrzać piekarnik ustawiając go na 200 stopni wstawić naczynie żaroodporne z zawartością i piec 20 minut a 4 minuty przed końcem pieczenia ustawić piekarnik na 220 stopni aby śmietanka z wierzchu ładnie się zarumieniła. Po upieczeniu przez chwilę pozostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami
Naleśniki zapiekane to świetne rozwiązanie na bezmięsne danie nadające się w czasie postu lecz nie tylko, dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie takiego dania dla wegetarian jak i dla ludzi którzy jadają wszystkie dania. Zapiekane ze śmietaną z dodatkiem jajek wyszły przepyszne aż mąż brał dokładkę, przygotowałam jak pisałam 7 sztuk ale u nas takie niejadki że jeszcze trzy zostały, polecam zajadać jeszcze gorące choć można i na zimno z tym że w miejscu gdzie stopił się ser żółty będą lekko twardawe ale zjadliwe. Jeżeli ktoś z Państwa jest zwolennikiem naleśników a zwłaszcza pieczarek jak i ja to jak najbardziej polecam przygotowanie takiego dania
Komentarze
Prześlij komentarz