Reklama

Wyszukaj przepis

Zupa grochowa z dużą ilością mięsa

Mam właśnie zupkę którą uwielbia moja córka, a że dziś zrobiła mi niespodziankę przyjeżdżając do mnie gdzie nawet się nie spodziewałam a ona oczywiście nie spodziewała się tego że na obiad gotowałam właśnie grochową i to nie byle jaką ponieważ przygotowana została na żeberkach oraz wędzonych kościach ogonowych. Lubicie treściwe zupy ? ta właśnie taką jest treściwa, syta a do tego smaczna, zupo maniacy będą zachwyceni jej wykonaniem a następnie jej zajadaniem 😉 tak więc biorę się za napisanie przepisu może ktoś zechce skorzystać i sobie samemu przygotować

składniki:

  • 400 g żeberek wieprzowych paski,
  • 980 g kości ogonowych wędzonych wieprzowych,
  • 2 małe korzenie pietruszki,
  • 1 plaster korzenia selera,
  • 1 większa marchew,
  • 6 większych ziemniaków,
  • 1 mały por część zielona,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 0,5 łyżki przyprawy uniwersalnej,
  • 1 szklanka o poj. 250 ml grochu połówki,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 1 łyżka z górką suszonej natki pietruszki,
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego

wykonanie:

Przygotować większy garnek a do niego dodać przepłukane żeberka paski oraz kości wędzone ogonowe a także marchew pokrojoną dowolnie, korzenie pietruszki i plaster korzenia selera a następnie wrzucić ziela angielskie oraz liście laurowe. Całość zagotować i zmniejszyć moc ognia gotując na wolnym ogniu zebrać największe szumowiny które powstaną od gotującego się mięsa ( wywaru nie solić ani nie dodawać przyprawy uniwersalnej ) i nadal gotować aż do pełnej miękkości obu rodzajów mięs, jak już mięsa są idealnie miękkie wtedy wyjąć je do salaterki pozostawiając do ostygnięcia a do wywaru dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz wsypać groch połówki a także wkroić umyty por, gotować do miękkości ziemniaków i grochu

W czasie gdy wywar z ziemniakami i grochem gotują się na bardzo wolnym ogniu, posmakować wywar i jeśli jest potrzeba doprawić przyprawą uniwersalną ( ponieważ wszystko zależy jak słone są kości wędzone ). W czasie gotowania się całości mięsa oczyścić z kości a gdy ziemniaki z grochem są już odpowiednio miękkie dodać przygotowane kawałki mięsa, zamieszać i chwilę pogotować ( gotowanie zależy od tego czy groch wolicie mieć widoczny czy bardziej rozgotowany ) w czasie gotowania wsypać majeranek oraz pieprz czarny. Pogotować wszystko do czasu aż na gotującej się zupie zacznie pojawiać się tak zwany kożuszek to znak że zupa jest dobrze ugotowana, po ugotowaniu zdjąć z ognia i wsypać suszoną natkę pietruszki, zamieszać i gotowe


Ugotowaną przepyszną grochową z dużą ilością mięsa można dodatkowo wlewając już do talerza posypać suszoną natką pietruszki, zupa naprawdę wyszła bardzo smaczna garnek w którym gotowałam całości było 4 litry i o dziwo cała zupa zniknęła w mgnieniu oka. Polecam każdemu ugotowanie takiej zupy jeśli tylko lubicie gęste i takie którymi można się najeść

Komentarze

Popularne posty