Reklama

Wyszukaj przepis

Zupa ogórkowa z ryżem z ogórków w CURRY

Z racji tego że mam własne kiszone ogórki w curry i zachciało się nam zupy ogórkowej więc postanowiłam ugotować zupkę właśnie z tych ogórków i nie żałuję a to już podam dokładny przepis co i jak wykonać aby zjeść dobrą zupę która również nada się na upały które przechodzimy, chociaż dziś na szczęście już jest chłodniej. Nie wiem czy przypadnie wam taka zupa do gustu ale myślę że jak raz ugotujecie to będziecie często wracać do tego przepisu najważniejsze aby posiadać te właśnie ogórki które można wykonać samodzielnie a już niebawem sezon ogórkowy się zacznie w chwili obecnej można kupić ogórki gruntowe i zakisić a okres kiszenia wcale nie jest długi. Co najważniejsze w sprawie gotowania się tej zupy wcale długo się jej nie gotuje bo zaledwie troszkę ponad 30 minut 

składniki:

  • 1 porcja rosołowa drobiowa z szyją i skrzydłami,
  • 6 - 8 mniejszych ziemniaków,
  • 1 garść warzyw pokrojonych w paski,
  • 1 liść laurowy,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 płaska łyżka przyprawy uniwersalnej,
  • 2 łyżki ryżu jaśminowy,
  • 1 słoik 550 g ogórków kiszonych w curry,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 4 łyżki z górką śmietany 18 %,
  • 3/4 szklanki soku z ogórków z curry,
  • 2 łyżki suszonej natki pietruszki

wykonanie:

Do garnka wlać 1,5 litra zimnej wody a następnie dodać oczyszczone i opłukane w zimnej wodzie porcje rosołowe lub dowolne według Państwa mięso po chwili dodać warzywa pokrojone w paski lub kto jakie ma ochotę a także wsypać przyprawę uniwersalną w formie jarzynki kto jakiej używa. Całość zagotować a następnie po zagotowaniu przestawić na mały palnik i na najmniejszym ogniu gotować do miękkości mięsa na porcji, po tym czasie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz od razu ryż, ziela angielskie a także liść laurowy i na wolnym ogniu gotować do miękkości ziemniaków oraz ryżu co jakiś czas zamieszać aby ryż nie przystał do dna garnka. W czasie gotowania się wywaru przygotować ogórki ogórki kiszone  ścierając je na tarce jarzynowej

Jak już ziemniaki z ryżem w gotującym się wywarze są odpowiednio miękkie wtedy dodać starte na tarce jarzynowej ogórki, zamieszać i zagotować a po zagotowaniu wlać sok z ogórków curry w zależności kto jaką woli kwasowość, jeżeli ktoś z Państwa woli łagodną ogórkową wtedy sok można pominąć. Z dodanymi ogórkami i sokiem pogotować na bardzo wolnym ogniu do czasu gdy przygotujemy śmietanę czyli tak : śmietanę przełożyć do salaterki dodać cukier oraz kilkanaście łyżek gorącego wywaru z zupy aby śmietanę zahartować wymieszać aż nie będzie grudek śmietany


Po wyznaczonym się czasie gotowania wywaru już z ogórkami kiszonymi i sokiem z nich wlać przygotowaną w trakcie śmietanę i szybkim ruchem łyżki zamieszać aby śmietana się nie zważyła, pogotować na większym ogniu przez 2 - 3 minuty cały czas mieszając. Na koniec gotowania zdjąć zupę z ognia wsypać suszoną natkę pietruszki ( jak dla mnie tej firmy jest najlepsza appetita.in.ua

 ), całość zamieszać doprawić według swego gustu i odstawić na chwilę aby smaki się przegryzły 


Ugotowana zupa z ogórków kiszonych w curry wyszła rewelacyjna, ten zapach i aromat nic dodać nic ująć, jej kwasowość taka jaką lubimy a po za tym jest bardzo syta z powodu dodania ziemniaków oraz ryżu. Może na zdjęciach nie wyszła mi taka jak w oryginale ale proszę uwierzcie że zupa wyszła perfekcyjna i po mimo że ugotowana na porcji rosołowej świetnie wygląda wiem że dla większości porcja rosołowa jest nie do pomyślenia aby na niej gotować jednak ja jestem innego zdania. Mimo wszystko zupę polecam a decyzję o mięsie zostawiam dla Państwa 


Komentarze

Popularne posty