Reklama

Wyszukaj przepis

Młoda cukinia w zalewie słodko-kwaśnej

Właśnie zaczął się sezon przygotowania weków na zimę. Trzeba zamknąć trochę lata w słoikach, a że właśnie mamy na stanie w ogródkach cukinię, więc postanowiłam dać Państwu pomysł na cukinię w słoiki na słodko - kwaśno. Przepis ten mam od wielu, wielu lat. Dostałam go od mojej cioci wtedy, gdy pierwszy raz wyszłam za mąż no i trzeba było się usamodzielnić, zaczynając swoje zmagania z kuchnią i aby przetrwać zimą. Słoiki to dobre rozwiązanie o tej porze roku, gdy cukinia jest już tylko do kupienia w sklepie. Można z niej wykonać wiele pyszności jednak moja rodzina uwielbia taką ze słoika przygotowaną na słodko-kwaśno, tak więc zapraszam do zapoznania się z przepisem, no i oczywiście do skorzystania z niego, bo naprawdę warto.

składniki:

  • 3800 - 4 kg młodej cukinii

do słoika na 0,5 litrowy słoik:

  • 2 gałązki kopru mogą być małe z kwiatem,
  • 0,5 łyżeczki gorczycy,
  • 1 mały ząbek czosnku,
  • 1 plaster cebuli,
  • 3 sztuki ziela angielskiego,
  • 1 mały liść laurowy,
  • 2 małe kawałki lub plasterki marchewki

zalewa:

  • 1 litr wody,
  • 8 łyżek octu 10 %,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka soli drobnej
  • { zalewę zagotować i ostudzić }

wykonanie:

Przygotować cukinię, czyli umyć ją, nie obierać, wytrzeć na sucho. Następnie odkroić oba końce, pokroić na mniejsze kawałki i oczyścić środek z nasion a potem pokroić w słupki lub kwadraciki. W sumie kto jak woli, mogą być grubsze lub cieńsze słupki. Jeśli bardzo mała, młoda cukinia, to może być nawet pokrojona w krążki. Przyszykowaną cukinię w słupkach odstawić a w międzyczasie przygotować słoiki, wkładając do nich wszystkie produkty podane w opisie powyżej.

Gdy już mamy wszystko przygotowane a zalewa ugotowana dzień wcześniej i ostudzona ( ja zawsze gotuję z podwójnej a nawet z potrójnej porcji ), wtedy do przygotowanych słoików poukładać ciasno przygotowane w słupki lub kostkę cukinie dodać ziarenka ziela angielskiego oraz liść laurowy, zalać zalewą po sam wierzch i szczelnie zakręcić sprawdzając czy sok nie wylewa się po zakręceniu.

Jak już mamy przygotowane wszystkie słoiki mi wyszło z podanych składników 7 sztuk słoików 0,5 litrowych, wtedy na dno dużego garnka położyć ścierkę, ustawić przygotowane słoiki i zalać całość wodą prawie pod pokrywkę słoiki i wstawić do zagotowania, gdy już się zagotują zmniejszyć moc ognia i na wolnym pasteryzować przez 15 minut. Po wyznaczonym czasie pasteryzacji słoików pozostawić je w garnku pod przykryciem do ostygnięcia a gdy ostygną na tyle że można je wyjąć z garnka wtedy ustawić na ręczniku do góry dnem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia, jak pokrywka po odwróceniu słoika jest wklęśnięta w środek to znaczy że słoik się przyjął.


Ostygniętą już całkowicie w słoikach cukinię należy przenieść do ciemnej piwnicy lub zaciemnionego miejsca jak również do lodówki i mamy na zimę super dodatek do obiadu lub kanapek, z ta samą zalewą zawsze robię malutkie ogórki korniszony i wychodzą idealne twarde nie miękkie zaś cukinia wychodzi super w smaku i fajnie skrzypi skórka cukinii podczas zajadania. Przepis polecam jak najbardziej gdy raz zrobicie będziecie bardzo często wracać do tego przepisu, jeżeli komuś wyda się za mało kwaśna lub słodka wystarczy dodać więcej octu lub cukru a nawet dosolić.



Komentarze

Popularne posty