Reklama

Wyszukaj przepis

Pyszne frytki z młodych ziemniaków

Upały jejku jak je przeżyć a co dopiero gotować w takie dni ? Myślę że mam dla Państwa fajne rozwiązanie na obiad właśnie w tak upalne dni chociaż większość na pewno wolałaby ugotować do takiego dania tylko ziemniaki i mieć z głowy ale myślę że mój pomysł jest o wiele fajniejszy a co najważniejsze najmłodsi będą zachwyceni, bo kto nie lubi frytek raczej nie ma takich osób a już swojskie to w ogóle petarda prawda ? Tak więc mam super rozwiązanie na pyszne chrupiące frytki w sam raz do jajka sadzonego lecz nie tylko więc nic mi nie pozostaje jak podzielić się przepisem z Państwem zapewne zechcecie skorzystać bo co swoje to swoje inny smak niż kupnych 

składniki:

  • 2,5  - 3 kg małych ziemniaków,
  • 6 łyżeczek cukru,
  • 1 płaska łyżka soli drobnej,
  • 0,5 litra oleju

wykonanie:

Na początek małe ziemniaki obrać i przekroić na cztery części każdego z nich następnie dokładnie umyć w zimnej wodzie, wodę po umyciu odlać i wlać znowu zimną wodę ponad ziemniaki już pokrojone, dodać cukier dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut aby dodany cukier wchłonął w ziemniaki. Po wyznaczonym czasie odlać wodę i można ziemniaki osuszyć za pomocą durszlaka

Po osuszeniu ziemniaków na durszlaku z nadmiaru wody z cukrem, na dużą patelnię wlać olej ponad dno patelni rozgrzać go a po rozgrzaniu przełożyć do już rozgrzanego oleju wszystkie ziemniaki i smażyć do ich zarumienienia, gdy mamy włożone już ziemniaki nie mieszać ich co chwilę tylko dopiero jak się zarumienią. Gdy ziemniaki zaczną bardziej się rumienić wtedy wsypać sól i nadal smażyć aż do pełnego zarumienienia się ziemniaczków, usmażone wyjmować na talerz za pomocą łyżki cedzakowej aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu


Usmażone chrupiące mocno z wierzchu i miękkie w środku swojskie frytki podałam z jajkiem sadzonym oraz swojskim ogórkiem kiszonym Swojski ogórek kiszony z wodą z kranu ale każdy może podać ze swoimi ulubionymi dodatkami na przykład frytki z rybą lub kotletem schabowym i do tego również dowolna surówka choćby nawet mizeria z ogórka gruntowego czy szklarniowego ale decyzja należy do Państwa ponieważ główną rolę w tym daniu obiadowym grają frytki swojskie pyszne i mega pachnące, dodam że tak przygotowane frytki nie wchłaniają za wiele tłuszczu


Komentarze

Popularne posty