Reklama

Wyszukaj przepis

Surówka z kiszonej kapusty z cebulką

Nie ma nic smaczniejszego i najzdrowszego jak swojskie samodzielnie przygotowane surówki w sam raz do dań głównych, kto się ze mną zgadza łapka do góry 👍. Surówka z kapusty kiszonej pasuje w zasadzie do wszystkich dań głównych w zależności od tego jakie danie wykonujemy jednak najbardziej pasuje do dań z rybą lub schabowego. Kapusta kiszona sama w sobie jest niskokaloryczna jednak ma wiele właściwości korzystnych dla naszego zdrowia bardzo dobrze wpływa na procesy trawienia jak i układ pokarmowy, pozytywnie wzmacnia naszą odporność a także zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, idealnie wpływa na układ krążenia jak i pracę serca także poprawia kondycję skóry podczas spożywania kapusty kiszonej jak i picie soku z niej. Tak więc warto spożywać jak najwięcej surówek oraz innych dań z dodatkiem kapusty kiszonej

składniki:

  • 1 średnia cebula,
  • 0,5 łyżki soli drobnej,
  • 0,5 kilograma kapusty kiszonej,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 3 łyżki oleju

wykonanie:

Początkowo obrać cebulę i drobno ją pokroić w kostkę przekładając do salaterki następnie nasolić i za pomocą dłoni uciskać do jej zmiękczenia oraz puszczenia soków, gdy cebula już zmiękła wtedy dodać odciśniętą z soku kapustę kiszoną również pokrojoną drobno. Po dodaniu kapusty wymieszać a następnie wsypać cukier oraz pieprz czarny świeżo zmielony i również wymieszać do połączenia się składników oraz do czasu rozpuszczenia się cukru, po chwili wlać olej i kolejny raz wymieszać pozostawić tak przygotowaną na 10 minut aby smaki się przegryzły

Po wyznaczonym czasie surówka idealnie nadaje się do spożycia, świetnie smakuje a jako dodatek do dań głównych dobre rozwiązanie jeżeli ktoś przepada za surówkami. Jeżeli są Państwo zwolennikami swojskich surówek to jak najbardziej polecam spożywanie jak największej ilości surówek właśnie z dodatkiem kapusty kiszonej. Jeżeli ktoś ma większa ilość osób w domu należy podwoić ilość składników a jeżeli komuś zostanie taka surówka należy przełożyć ją do słoika lub pojemnika i szczelnie zakręcić - zamknąć i przechować w lodówce do trzech dni


Komentarze

Popularne posty