Reklama

Wyszukaj przepis

Jeżyny ogrodowe w cukrze do słoików

Dzień dobry mamy sezon na jeżynki ogrodowe więc co ? należy je zrobić aby się nie zmarnowały prawda ? Takim oto sposobem przygotowałam jeżynki do słoików na zimę i to w cukrze bez żadnej wody po prostu tylko owoce i cukier. Zima długa dlatego trzeba szykować puki się da i puki mamy swoje bez żadnej chemii prawda ? Owoce jeżyny dostałam od szwagra prosto zerwane z krzaczka były piękne duże i żal było aby się zmarnowały a zimą przydadzą się do wszystkiego no prawie ale to już opiszę na koniec dodawania. Zima zbliża się wielkimi krokami więc należy przygotować zapasy aby zimą cieszyć się latem zamkniętym w słoiku 😉, tak więc jeżeli macie taką szansę to jak najbardziej trzeba z niej skorzystać aby zimą być spokojnym że czegoś nam zabraknie i cieszyć się darem plonów jakie mieliśmy

składniki:

  • dowolna ilość jarzyn lub malin,
  • 1 kg cukru

wykonanie:

Zerwane z krzaczków świeże jeżyny lub maliny należy przepłukać w zimnej wodzie przekładając je na durszlak aby ociekły z nadmiaru wody w której były płukane. Następnie przygotować słoiki umyć je i wysuszyć, po przygotowaniu słoików nakładać na przemian jeżyny i trzy łyżki cukru, znowu jeżyny i trzy łyżki cukru na koniec znowu kilka sztuk jeżyn do dopełnienia słoika ( ja robiłam słoiki 0,5 litrowe ) cukru należy dodać w zależności od tego jaka kwasowość jest owoców jeżeli bardziej kwaśny owoc wtedy więcej cukru. Każdy z napełnionych słoików szczelnie zakręcić


Po zakręceniu wszystkich przygotowanych słoików z jeżynami w cukrze oraz malin również w cukrze ja miałam jeden słoik malin również z działki, przygotować duży garnek wykładając jego dno ścierką wstawić wszystkie przygotowane słoiki, zalać je po wodą do pokrywki słoika i wstawić do zagotowania. Gdy woda ze słoikami już się zagotuje należy zmniejszyć moc ognia i na wolnym lecz tak aby się gotowały gotować przez 20 minut, po wyznaczonym czasie za pasteryzowane słoiki pozostawić w wodzie do całkowitego ostygnięcia wody i słoików ( pozostawienie słoików w wodzie sprawi to że cukier który jest w owocach się rozpuści może nie całkowicie ale nie ma czym się przejmować ponieważ można go wymieszać podczas spożywania ). Wszystkie ostygnięte słoiki należy wyjąć z wody osuszyć i wstawić do piwnicy lub zimnego ciemnego miejsca, dobrze zawekowany słoik będzie miał wklęśniętą pokrywkę do środka słoika


Przygotowane w słoikach jeżyny oraz maliny jeśli macie taką możliwość przechowywane na zimę w sam raz nadadzą się na przykład do kaszy manny ugotowanej na gęsto na mleku a także na przykład jeżyny można dodać do ciast pieczonych a nawet takich na zimno oddzielając od nich sok który powstał od owoców i cukru. Ja nie dodawałam żadnej wody i proszę zobaczyć ile wyszło samego soku tylko z owocu do którego został dodany cukier, tak jak wspomniałam zrobiłam również słoik malinek które należy pasteryzować 15 minut i również wyszło dużo soku tylko z owoców i cukru. Tak więc serdecznie polecam przygotowanie owoców różnego rodzaju właśnie w cukrze będziecie mile zaskoczeni 



Komentarze

Popularne posty