Reklama

Wyszukaj przepis

Kruche i proste w wykonaniu rogaliki z powidłami

Nie ma nic smaczniejszego od przygotowania własnoręcznie rogalików z dowolnym nadzieniem 👌 zgodzicie się ze mną ? jeśli tak to zapraszam do obserwacji bloga oraz zapoznaniem się z przepisem który jest bardzo prosty w przygotowaniu a głównym składnikiem takich rogalików jest majonez tak właśnie majonez, pomyślicie że to nie realne a jednak. Ja rozumiem że pewnie większość woli iść do sklepu i kupić gotowe rogaliki jednak największą satysfakcją jest to kiedy samodzielnie je wykonamy z pomocą na przykład naszych pociech które bardzo często zaglądają nam przez ramię gdy wykonujemy jakieś dania a przy okazji czegoś się uczą. Ja uwielbiam robić samodzielnie różne słodkości dla mojej rodziny i znajomych, rogaliki które chcę wam przedstawić może nie są idealne ale moje własne wykonane moimi rękoma, składniki które podam są od początku do końca moim pomysłem z głowy, tak sobie mówię wyjdą to dobrze nie to po prostu wyrzucę i tu moje zaskoczenie gdyż rogaliki wyszły tak pyszne i kruche aż rozpływały się w ustach. Dlatego z wielką przyjemnością postanowiłam podzielić się z wami tym oto przepisem który znajdziecie poniżej 👇👇

składniki:

  • 4,5 szklanki mąki pszennej,
  • 200 g margaryny TORTOWA,
  • 1 jajko rozmiar M,
  • 0,5 dużego kubka śmietany 18 %,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 0,5 szklanki cukru puder,
  • 1 z górką łyżka majonezu

dodatkowo:

  • 1 słoik powideł śliwkowych 300 g,
  • 1 jajko rozmiar M,
  • 1 płaska łyżka nasion czarnego sezamu

wykonanie:

Na początek przygotować wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta na rogaliki, składniki powinny mieć temperaturę pokojową wtedy lepiej wyrabia się ciasto, po przygotowaniu składników do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, wbić całe jajko a także dodać margarynę pokrojoną w mniejsze części oraz dodać śmietanę i majonez jeżeli ktoś będzie miał ochotę można dodać dowolny aromat lub wanilię. Po dodaniu już wszystkich składników za pomocą dłoni wyrobić ciasto na jednolitą piaskową masę którą będzie czuć podczas jej robienia, gotowe ciasto odstawić na 5 minut aby odpoczęło 


Po wyznaczonym czasie gdy ciasto już odpoczęło na stolnicę lub matę wysypać mąkę, ciasto podzielić na cztery części a następnie każdą z części rozwałkować na około 0,5 centymetra tworząc okrąg, oczywiście wierzch koła również delikatnie posypać mąką aby ciasto nie kleiło się do wałka, po rozwałkowaniu każdej z części ciasta za pomocą radełka lub noża ciasto pokroić tak aby powstały trójkąty a wtedy na każdy z trójkątów na szerszą jego stronę nałożyć po pół łyżeczki powideł śliwkowych lub dowolnego gęstego dżemu a nawet czekolady. I po nałożeniu farszu zwijać rogalik zaczynając od szerszej strony ciasta, boki rogalika lekko skleić aby nie wypłynął farsz



Gdy mamy już zwinięte wszystkie rogaliki wtedy przyszykować blaszkę od piekarnika wykładając ją papierem do pieczenia, ułożyć przygotowane rogaliki a następnie posmarować je po całości roztrzepanym jajkiem i posypać dowolnymi nasionami ja użyłam czarny sezam ponieważ taki akurat posiadałam w domu lecz każdy z Państwa może użyć według swego uznania lub pozostawić bez nasion a posmarowane tylko jajkiem. Piekarnik rozgrzać ustawiając go na 200 stopni i do rozgrzanego wstawić przygotowane rogaliki piec przez 20 - 25 minut do ładnego zarumienienia się wierzchu rogalików, po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia ja moje piekłam na dwa razy ponieważ na jedną blaszkę się nie zmieściły wyszło ich dość sporo bo około 30 sztuk 


Przygotowane upieczone i mocno kruche rogaliki idealnie nadają się do kawy czy herbaty a nawet gorącego mleka lub kakao kto jak woli, myślę że równie dobrze sprawdzą się jako dodatek na imprezy szkolne lecz nie tylko ponieważ gdy zachce nam się czegoś słodkiego to rogaliki będą dobrym rozwiązaniem mimo że trochę są pracochłonne ale czego nie zrobi się aby posmakować takich dobroci. Tak więc jeżeli lubicie takie pyszności to nic innego nie pozostaje jak przygotować je samodzielnie i cieszyć się smakiem ich kruchości nawet ciepłe smakują wyśmienicie, polecam serdecznie upieczenie tych rogalików i proszę podzielcie się ich opinią ze mną 😉




Komentarze

Popularne posty