Reklama

Wyszukaj przepis

Cudowne i szybkie ciasto drożdżowe z połówkami gruszek i kruszonką

No cóż ciasta chyba lubi każdy łasuch a już drożdżowe z dodatkiem jakiegokolwiek owocu to już w ogóle miód na nasze serca. Podejrzewam że większość chciałaby skorzystać z dobrego przepisu na drożdżówkę która na 💯procent się uda no chyba że się mylę wiem również z doświadczenia iż nie każdemu udaje się przygotowanie ciasta drożdżowego dlatego śpieszę wam z pomocą na ciasto które nie trzeba wyrabiać jedyny czas oczekiwania to tylko gdy postawimy ją do podrośnięcia a następnie aby się upiekła. Drożdżowe - drożdżówka zwał jak zwał czy warto ją spożywać otóż tak gdyż można ją zajadać zarówno na słodko jak i słono takich jak baby drożdżowe, baby wielkanocne a także ciasta i bułki z owocami także można piec z drożdżowego kulebiaki czy paszteciki decyzja należy do każdego z osobna, ja właśnie wymyśliłam nowy sposób na drożdżowe bez wyrabiania za to kruche i wilgotne na które chcę wam zostawić przepis

składniki: 

  • 2 jajka rozmiar M,
  • 2 łyżeczki drożdży suszonych,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 0,5 szklanki mleka 3,2 %,
  • 0,5 szklanki oranżady żółtej,
  • 3/4 szklanki oleju

dodatkowo:

  • 4 większe mniej dojrzałe gruszki

kruszonka:

  • 4 łyżki z górką mąki pszennej,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 łyżki masła

wykonanie:

Do miski dodać mąkę, cukier, drożdże suszone oraz wbić całe jajka a także od razu wlać mleko, oranżadę oraz mleko NIE MUSZĄ BYĆ O TEMPERATURZE POKOJOWEJ, dodane składniki wymieszać intensywnie za pomocą łyżki do momentu aż wszystko połączy się w jedną całość. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, szklanka u mnie ma pojemność 250 ml, przygotowane odstawić na 10 minut aby odpoczęło w trakcie odpoczynku ciasta nakryć go ścierką a w wolnej chwili przygotować blaszkę


Jak już blaszkę o wymiarach 35/12 wyłożymy papierem do pieczenia lub wysmarujemy ją masłem i wysypiemy bułką tartą wtedy należy przełożyć całe przygotowane i odpoczęte ciasto wyrównując jego wierzch a następnie obrać ze skórki gruszki oraz usunąć z nich gniazda nasienne przekroić na pół następnie przygotowane gruszki szerszym końcem wcisnąć w przygotowane ciasto a w międzyczasie przygotować kruszonkę czyli: do miski dodać składniki na kruszonkę i za pomocą łyżki mieszać do czasu aż powstanie ładna kruszonka. Przygotowaną już kruszonkę wysypać na ciasto już z gruszkami i pozostawić pod przykrytą ściereczką w ciepłym miejscu na około 1 godzinę aby ciasto podrosło



Gdy odstawione już z kruszonką w ciepłym miejscu ciasto podrosło należy rozgrzać piekarnik ustawiając go na 180 stopni  i do nagrzanego wstawić przygotowane ciasto piec przez 60 minut w zależności od piekarnika ponieważ nie wszystkie są jednakowe a piec go do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu się ciasta wyjąć go z piekarnika a następnie razem z papierem wyjąć na deskę aby nie zaparowało od dna blaszki, po wystygnięciu należy papier oddzielić od ciasta, papier nie sprawia kłopotu bardzo ładnie się oddziela nic się nie odrywa i nie skleja



Cudownie smaczne a także wilgotne ciasto drożdżowe z gruszkami świetnie się upiekło nie ma zakalca ani surowych miejsc w koło gruszki, dzięki dodanej oranżadzie mojego pomysłu drożdżówka jest wilgotna a zarazem krucha aż rozpływa się w ustach. Do takiego ciasta jak najbardziej pasuje podać zimne mleko czy choćby herbatę nawet gorącą z cytryną i listkami mięty, nie chcę się przechwalać ale tak rewelacyjną drożdżówkę jadłam pierwszy raz i nie żałuję choćby przez chwilę że dodałam oranżady to był strzał w dziesiątkę musicie sami spróbować aby się przekonać. Owoc można dodać dowolny kto jaki chce lub przygotować czystą drożdżówkę bez dodatków wtedy będziemy mieli pyszną lekko słodką bułę



Komentarze

Popularne posty