Reklama

Wyszukaj przepis

DUSZONA DYNIA W SŁOIKI NA ZIMĘ

Dynia smakuje wybornie ma bardzo wysoką zawartość składników odżywczych, a dzięki łagodnemu smakowi można ją zastosować w kuchni. Z dyni jest wiele zastosowań takich jak : dodatek do zup na przykład mlecznych którą akurat my uwielbiamy, można także zastosować ją do serników, babeczek, ciast, gulaszy a nawet placków. Duszenie dyni do słoików jest banalnie proste i nie wymaga to dużo pracy jedyne co to trud który powstaje podczas obierania twardej skóry dyniowej ale po przygotowaniu mamy lato zamknięte w słoiku gdy chcemy ugotować na przykład zupę mleczną z dynią wtedy wyjmujemy taki słoik i zupę mamy gotową w dosłownie parę minut i do szczęścia nic więcej nam nie potrzeba

składniki:

  • 2 kg obranej dyni,
  • 2 szklanki wody,
  • 1 duża szczypta soli drobnej

wykonanie:

Zerwaną prosto z pola dynię należy obrać ze skóry ( jest bardzo twarda trzeba uważać na ręce przy jej obieraniu aby się nie pokaleczyć ), pokroić na kawałki i wybrać miąższ razem z pestkami które się w niej znajdują. Po dokładnym przygotowaniu już dyni pokroić ją w większą kostkę, po pokrojeniu do wysokiego garnka wlać dwie szklanki wody ( u mnie szklanka ma 250 ml ) przełożyć przygotowaną dynię i posypać większą szczyptą soli. Całość zagotować a następnie zmniejszyć moc ognia i na wolnym ogniu dusić - gotować do czasu aż dynia zmięknie i wyparuje większość wlanej wody a powstanie sok z dyni

Gdy już zdjęliśmy uduszoną dynię z ognia a w międzyczasie przygotowaliśmy słoiki ( ja miałam 0,5 litrowe ) nakładać gorącą dynię do słoików i szczelnie zakręcić. Po przełożenie całej uduszonej dyni w słoiki przełożyć do garnka wyłożonego ścierką, zalać prawie pod pokrywkę ciepłą wodą i od czasu zagotowania się słoików pasteryzować je 20 minut a po wyznaczonym czasie pozostawić w garnku do całkowitego ostygnięcia wody i słoików. Na drugi dzień wyjąć słoiki i przenieść do zimnego pomieszczenia lub do piwnicy, dobrze przyjęty słoik będzie miał wklęśniętą pokrywkę do środka

Tak przygotowane słoiki z duszoną dynią nadadzą się w sam raz do ciast, serników a także zup mlecznych o ile ktoś z Państwa takie lubi tak jak pisałam na początku my bardzo ją uwielbiamy, dodając do zupy przed podaniem można ją posłodzić lub jadać posoloną. Więc jeżeli macie nadmiar dyni to polecam przygotowanie właśnie w taki sposób lub na słodko kwaśno ale to już przy okazji podam


Komentarze

Popularne posty