Reklama

Wyszukaj przepis

KASZANKA Z PATELNI SMAŻONA NA CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM

Kaszanka to wędlina którą nie wszyscy lubią, chociaż nie wiem dlaczego bo przecież ma wiele zastosowań na przykład przy grillu oraz spotkaniach w ogrodzie z udanym towarzystwem. W wielu domach jest często jadana na kolację czy śniadanie w towarzystwie podsmażonej na rumiano cebulce z dodatkiem pieczywa jak również na obiad gdzie kaszanka ma wiele odsłon co jest również u mnie na blogu. Kaszanka ma specyficzny smak co może wielu ludzi odrzucać jednak dobrze przyrządzona jest naprawdę rewelacyjna, tak jak wspomniałam sposobów na jej podawanie jest naprawdę wiele tak jak na przykład smażona, pieczona, gotowana czy również parzona zajrzyjcie do mnie a się przekonacie jednym z wielu moich przepisów jest na przykład kaszanka w roli kotletów, bardzo prosty a zarazem szybki w wykonaniu przepis a co najważniejsze smakuje wyśmienicie

składniki:

  • 500 g kaszanki w pętkach,
  • 4 jajka rozmiar M,
  • 0,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
  • 3 z górką łyżki mąki pszennej,
  • olej do smażenia

wykonanie:

Początkowo należy przygotować ciasto do kaszanki czyli do salaterki wbić całe jajka dodać 0,5 łyżeczki ulubionej przyprawy uniwersalnej aby ciasto nie było mdłe, jajka roztrzepać dokładnie widelcem a następnie wsypać mąkę i również za pomocą widelca rozmieszać do czasu aby nie było grudek od mąki a ciasto miało jednolitą konsystencję

Gdy już ciasto mamy przygotowane wtedy zabieramy się za przygotowanie kaszanki a mianowicie każde z pętek a jest ich w zależności od opakowania to znaczy cztery lub pięć pętek i tak z każdego należy zdjąć flak w którym znajduje się owa kaszanka. Jak już wszystko mamy przygotowane wtedy na patelnię czyli na jej dno wlać olej i go rozgrzać a po rozgrzaniu przygotowaną kaszankę zanurzyć w cieście i kłaść na rozgrzany olej można dodatkowo ciasto jeszcze łyżką nałożyć na kaszankę która już jest na patelni i na średnim ogniu smażyć z obu stron na złoty kolor

Usmażoną na cieście naleśnikowym kaszankę można podawać jako dodatek do ziemniaków jak również można zajadać z ulubionym pieczywem a nawet jako przekąska lub jako przegryzka gdy nie możemy doczekać się obiadu 😁. Tak przygotowaną kaszankę można zajadać na gorąco a nawet na zimno podaną na przykład do musztardy, ja moją podałam do ziemniaków ugotowanych osobno a jako surówkę przygotowałam moje ulubione ogórki których wykonanie nauczyła mnie była teściowa za co jestem jej bardzo wdzięczna, z tym że tym razem nie dodałam szczypiorku surówka teściowej 



Komentarze

Popularne posty