Reklama

Wyszukaj przepis

Zupa pieczarkowa z ziemniakami i makaronem zabielana mlekiem

Zupa to podstawa zestawu obiadowego prawda? U nas w domu obiad składa się z jednego dania a to dlatego gdyż nie było by komu przejeść aż dwa dania a w sumie zupy o wiele bardziej wolimy niż dania drugie a to tylko dlatego iż naszym zdaniem zupą bardziej się najadamy, nie wiem czy u większości tak jest czy nie bo przecież nie jestem w waszych kuchniach w sumie każdy gotuje podług siebie i swojej rodziny no może każdy. Ja z wielką przyjemnością chcę podzielić się z wami przepisem na zupę pieczarkową z czasów mego dzieciństwa gdzie nie było takiego dostępu do śmietan jak w chwili obecnej i wtedy mama zabielała nam zupy mlekiem, tak właśnie mlekiem myślicie że to niemożliwe? A jednak ja często tak przygotowuję zupy choć by dlatego że nawet jest to rozwiązanie zdrowsze niż dodanie śmietany zaś drugi składnik to zupa w proszku gdzie zaraz większość mnie oceni nie tak ale nie przejmuję się ponieważ użycie zup czy sosów w proszku to żadne przestępstwo i myślę że duża większość z was właśnie używa zup czy sosów w proszku lub tak zwane gotowce tylko nikt do tego nie chce się przyznać 😉

składniki:

  • 2 pałki swojskiego kurczaka,
  • 500 g pieczarek,
  • 1 garść warzyw paski,
  • 1 garść świeżej lub mrożonej natki pietruszki,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 małe liście laurowe,
  • 1,5 szklanki mleka 3,2 %,
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej,
  • 1 opakowanie zupy grzybowej 44g ( WINIARY ),
  • 6-8 małych ziemniaków,
  • 1 garść dowolnego makaronu ( u mnie kokardki ),
  • 1 płaska łyżeczka cukru

wykonanie:

Do garnka wlać 1,5 litra zimnej wody dodać opłukane pałki kurczaka swojskiego lub kupnego ( gdyż nie każdy może mieć dostęp do swojskiego drobiu ), następnie dodać przyprawę uniwersalną, warzywa mrożone paski oraz ziela angielskie i liście laurowe. Całość zagotować po czym zmniejszyć moc ognia i na wolnym gotować do miękkości mięsa, jak mięso z kurczaka jest już prawie miękkie wtedy dodać ziemniaki oraz makaron ( lecz w zależności jakiej firmy jest makaron ponieważ są też firmy takie że makaron po dwóch minutach jest miękki ja użyłam kokardek LUBELLI i dlatego dodałam wcześniej ponieważ on dłużej się gotuje ), dodane ziemniaki z makaronem gotować na wolnym ogniu do miękkości a w czasie gotowania na patelni popryskanej tłuszczem usmażyć obrane i pokrojone pieczarki lecz nie od razu wszystkie na raz aby nie puściły wody lecz tylko po tyle aby zakryły dno patelni i podsmażać je na lekko brązowy kolor

Gdy dodane ziemniaki z makaronem w gotującym się wywarze są wystarczająco miękkie należy dodać podsmażone na lekko brązowy kolor wszystkie pieczarki i także na wolnym ogniu pogotować przez co najmniej 10 minut aby one zmiękły , pod koniec gotowania się całości już z pieczarkami dodać natkę pietruszki pokrojoną drobniej lub grubiej kto jak woli chwilę pogotować a w międzyczasie przygotować mleko wraz z zupą pieczarkową w proszku oraz łyżeczką płaską cukru, czyli dokładnie rozmieszać aby z zupy proszkowej nie było grudek


Po dokładnym wymieszaniu mleka z zupą w proszku i cukrem wlać całość do gotującej się na wolnym ogniu zupy, zamieszać szybkim ruchem łyżki aby nic się nie zważyło po czym mieszając co jakiś czas gotować na bardzo wolnym ogniu do czasu aż pieczarki drobne z zupy w proszku będą miękkie, pod koniec gotowania można do zupy dodać większą szczyptę pieprzu naturalnego dla lepszego smaku zupy. Ugotowaną zupę zdjąć z ognia i chwilę odstawić aby porządnie przeszła smakiem i aromatem dodanych pieczarek, dodanie zupy w proszku można pominąć ja czasami dodaję gdy chcę mieć bardziej wyrazisty smak i aromat zupy


Ugotowana jeszcze gorąca aromatyczna i bardzo syta zupa wyszła tak smaczna że zniknęła w mgnieniu oka nawet koleżanka była zachwycona jej smakiem. Tak więc jeśli lubicie takie gęste i syte zupy to nic innego wam nie pozostaje jak ugotowanie jej samodzielnie a zapewne nie raz wrócicie do tego aby częściej korzystać z takiego przepisu nie koniecznie z mojego bo przecież na INTERNECIE jest wiele, wiele innych przepisów ja nikogo nie namawiam aby korzystał z moich daję wam po prostu przepis i pomysł na zupy czy inne dania z lat mojego dzieciństwa. Dodatkowo zupę można zajadać z ulubionym pieczywem jeżeli ktoś lubi oraz dodać mięso na którym była gotowana owa zupa 




Komentarze

Popularne posty