Reklama

Wyszukaj przepis

Słodka kapusta obgotowana w panierce

Co jak co ale taką przekąskę jadłam pierwszy raz w życiu, i powiem wam że jest to numer jeden w moim jadłospisie a zdarzyło się to w ten sposób iż byłam u mamy w odwiedzinach i ona powiedziała " ZROBIĘ CI COŚ PYSZNEGO CZEGO NAPEWNO JESZCZE NIE JADŁAŚ " byłam zaskoczona gdyż dania robione przez mamę zazwyczaj znam a tu niespodzianka gdyż pomysł na tak przygotowaną kapustę mamie podsunęła moja ciocia Barbara i nic nie było by w tym dziwnego gdyby nie to że faktycznie takiej rewelacji jeszcze nie jadłam. Przygotowanie takiej kapusty zajmuje trochę czasu ale mimo to wato go poświęcić aby mieć pyszną przekąskę lub nawet jako dodatek do obiadu, z wielką przyjemnością podzielę się z wami tymże przepisem który uzyskałam od mojej mamy

składniki:

  • 1 mała główka kapusty 1 kg i 100 g,
  • 3 litry wody,
  • 6 małych liści laurowych,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 1,5 łyżki przyprawy uniwersalnej,
  • 2 łyżki suszonych warzyw

dodatkowo:

  • 6 jajek rozmiar M,
  • 15 łyżek bułki tartej drobnej,
  • 10 łyżek mąki pszennej,
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy uniwersalnej,
  • olej do smażenia

wykonanie:

Na początek należy przygotować kapustę w główce lub liście kto jak woli, ja robiłam z główki czyli do większego garnka wlać 3 litry wody, wsypując do niej przyprawę uniwersalną, suszone warzywa oraz dodać ziela angielskie i liście laurowe. Do garnka z wodą i przyprawami włożyć główkę kapusty wycinając z niej głąb, całość zagotować a po zagotowaniu zmniejszyć moc ognia i na bardzo wolnym ogniu gotować przez co najmniej 2 godziny do miękkości kapusty ( gdy przebijając ją nożem wejdzie bez oporów to znak że kapusta jest już wystarczająco miękka ). Po ugotowaniu przełożyć na durszlak aby ociekła z nadmiaru wody i aby ostygła


Po dokładnym i całkowitym ostygnięciu ugotowanej kapusty pokroić ją w krążki na około 1-1,5 centymetra lub oddzielając po prostu liście ale to już decyzja należy do was, po przygotowaniu kapusty poukładanej na talerzu jajka dokładnie roztrzepać za pomocą widelca razem z przyprawą uniwersalną a w osobnych talerzach przygotować mąkę pszenną oraz bułkę tartą. po naszykowaniu już wszystkiego należy każdy kawałek pokrojonej kapusty lub liście obtoczyć w mące, następnie w roztrzepanym jajku z przyprawą uniwersalną a na koniec w bułce tartej a w międzyczasie do patelni na jej dno wlać olej i go rozgrzać na średnim ogniu


Gdy już olej jest wystarczająco rozgrzany wtedy ułożyć przygotowane plastry kapusty lub liście w panierce i smażyć z obu stron na małym ogniu do ładnego złotego koloru, po usmażeniu z obu stron kapust w panierce przekładać je na talerz (uwaga plastry czasem się rozchodzą lecz po obtoczeniu w panierce wszystko ładnie się skleja wystarczy aby była cierpliwość 😉), taka kapusta w panierce nie dość że pięknie wygląda to jeszcze rewelacyjnie smakuje



Gotowa kapusta w pysznej panierce może służyć jako przekąska oglądając na przykład telewizję jak i jako dodatek do dania głównego, w ten sam sposób można przygotować również bardziej sparzone same liście kapusty. Przekąska kapuściana smakuje wyśmienicie na gorąco jak również gdy ostygnie, kto jeszcze nie jadł takiej przekąski kapuścianej to nie zastanawiajcie się i biegnijcie sobie ją przyrządzić będziecie równie jak ja zachwyceni jej smakiem i aromatem



Komentarze

Popularne posty