Reklama

Wyszukaj przepis

Zupa grzybowa z suszonych grzybów leśnych

Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek, grzybów suszonych czy też boczniaków, tym razem przygotowałam przepyszną zupę grzybową z grzybów leśnych suszonych. Z doświadczenia wiem że grzyby suszone są na wagę złota lecz ja miałam to szczęście gdzie szwagier dał nam takie wspaniałe grzyby pachnące lasem a zapach suszonych jest niesamowity. Zupę grzybową można przygotować również na święta jak i na co dzień to zależy od gustów i upodobania rodziny a że my kochamy wszystkie zupy więc gotuję kiedy nas najdzie tylko ochota a już mąż to w ogóle zwolennik zup bardziej je woli niż dania główne jak to on twierdzi "NIE MUSI BYĆ SZTUKA MIĘSA ABY ZUPA BYŁA SMACZNA" i tu się z nim zgodzę gdyż okrasa może być dowolna najważniejszy smak

składniki:

  • 1 kość schabowa lub dowolne mięso,
  • 1 szklanka z górką suszonych grzybów leśnych,
  • 2 garście warzyw mrożonych paski,
  • 1,5 łyżki przyprawy uniwersalnej,
  • 10 średniej wielkości ziemniaki,
  • 1 liść laurowy,
  • 5 małych ziarenek ziela angielskiego,
  • 1 garść makaronu koraliki LUBELLA,
  • 2 łyżeczki lubczyk suszony,
  • 1 łyżeczka czosnek niedźwiedzi suszony

dodatkowo:

  • 0,5 szklanki gotowanej wody,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 3 łyżki z górką śmietany 18 % PIĄTNICA

wykonanie:

Do garnka wlać dwa litry wody dodać kość schabową lub dowolne mięso kto jakie lubi może być drobiowe następnie dodać mrożone warzywa paski lub świeże warzywa całość zagotować a od zagotowania zmniejszyć moc ognia i gotować na wolnym do czasu miękkości mięsa na kości, gdy mięso jest już miękkie dodać ziela angielskie, liść laurowy oraz ziemniaki obrane, umyte i pokrojone w kostkę i również na wolnym ogniu gotować do czasu ich miękkości pod koniec gdy ziemniaki są już prawie miękkie dodać makaron i także gotować a w międzyczasie przygotowane grzyby leśne suszone namoczyć w salaterce zalewając je gorącą wodą po namoczeniu grzyby pokroić drobniej a wody z nich nie wylewać tylko przecedzić i w niej rozprowadzić cukier ze śmietaną

Jak już ziemniaki z makaronem są wystarczająco miękkie wtedy dodać wymoczone pokrojone drobniej grzyby i gotować już z grzybami na wolnym ogniu przez 15 minut, gdy grzyby suszone sa już wystarczająco miękkie wtedy wlać przygotowaną śmietanę z cukrem i szybkim ruchem łyżki zamieszać, doprawić do smaku przyprawą uniwersalną lekko zagotować a na sam koniec wsypać suszony lubczyk oraz suszony czosnek niedźwiedzi zamieszać delikatnie zagotować i zdjąć z ognia

Aromat ugotowanej zupy roznosił się po całym mieszkaniu od lat nie jadłam tak smacznej zupy jak ta która mi wyszła idealna, niczym nie musiałam jej zagęszczać gdyż była gotowana i z ziemniakami i z makaronem więc sama w sobie się zagęściła. Moja zupka zniknęła w mgnieniu oka nie wiedziałam że aż tak posmakuje mojej rodzinie, tak więc jeśli lubicie grzyby a zwłaszcza suszone to szczerze polecam ugotowanie tak pysznej zupy ja wiem większość daje 4-6 kapeluszy suszonych grzybów ja dałam całą szklankę 250 ml i w niczym to nie zaszkodziło zupa nie była gorzka wręcz przeciwnie wyszła bardzo smaczna, aromatyczna i mocno pachnąca grzybami suszonymi co było na plus

Komentarze

Popularne posty