Reklama

Wyszukaj przepis

Flaczki z żołądków drobiowych i kości wieprzowych BOCZKOWYCH z zapalaną na oleju mąką

Lubicie flaki czy raczej ich nienawidzicie? Mam dziś dla was propozycję myślę że nie do odrzucenia gdyż flaczki które chcę podać wam przepis nie składają się z flaka wołowego a z żołądków drobiowych gotowane na wywarze z kości BOCZKOWYCH które uwielbiamy a mój mąż z wielką przyjemnością lubi je ogryzać 😂. Jak to mówią tonący chwyta się brzytwy aby zapewnić sytość swemu żołądkowi a że kochamy flaki w każdym wykonaniu tak więc dziś przygotowałam właśnie takie myślę że przepis przypadnie wam do waszego gustu ale to już wasza decyzja ja broń boże nikogo nie namawiam 

składniki:

  • 500 g kości BOCZKOWYCH,
  • 950 g żołądków drobiowych z kurczaka,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej,
  • 1 opakowanie przyprawy do flaków20 g KAMIS,
  • 2 łyżki suszonej włoszczyzny,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego suszonego,
  • 2 łyżeczki lubczyk suszony,
  • 2 łyżeczki natki pietruszki suszona

dodatkowo:

  • 2-3 łyżki oleju,
  • 1 łyżka mąki pszennej

wykonanie:

Początkowo należy zakupione żołądki drobiowe dokładnie umyć i osuszyć na durszlaku, po wykonaniu tej czynności wszystkie żołądki należy pokroić w paski a w międzyczasie kiedy zabierzemy się za żołądki wstawić do garnka 1,5 litra zimnej wody dodać opłukane kości BOCZKOWE oraz przyprawę uniwersalną i suszoną włoszczyznę od zagotowania należy gotować na wolnym ogniu do czasu aż mięso na kościach będzie miękkie jeżeli ktoś nie bardzo lubi takie kości można użyć udek lub innego mięsa drobiowego 

Gdy już mięso na kościach BOCZKOWYCH jest wystarczająco miękkie należy wyjąć je z wywaru do ostygnięcia a do wywaru dodać przygotowane pokrojone w paski żołądki drobiowe i od czasu zagotowania się całości gotować na bardzo wolnym ogniu do miękkości żołądków czyli tak około 1,5 godziny, gdy flaki z żołądków się gotują to w międzyczasie oczyścić mięso z kości BOCZKOWYCH gdy już przyszykowane mamy mięso z kości dodać je do gotujących się żołądków i gotować całość jeszcze pół godziny aż wywar będzie robił się przezroczysty a nie mętny

Jak już wywar jest idealnie przezroczysty w trakcie gotowania na wolnym ogniu wtedy wsypać czosnek niedźwiedzi suszony, majeranek i lubczyk suszony a po chwili gotowania czyli jakichś 15 minutach wsypać przyprawę do flaków i jeszcze pogotować z 10 minut. Flaki będą gotowe kiedy zacznie na nich powstawać taka jakby skórka będzie to widoczne gołym okiem, w czasie gdy całość się gotuje na patelnię wlać olej rozgrzać go dodać mąkę i podsmażyć ją na rumiany kolor po czym wlać wywar z flaków i łyżką rozprowadzić do czasu aż z mąki nie będzie grudek. Przygotowaną zasmażkę wlać do gotujących się flaków zagotować z 5 minut po czym wsypać pietruszkę suszoną zamieszać i zdjąć z ognia

Gotowe flaki drobiowe na kościach BOCZKOWYCH wyszły bardzo smaczne i aromatyczne, jeżeli ktoś z Państwa woli to może zamiast kości użyć dowolnego mięsa drobiowego ja podałam swoją propozycję a każdy z Was może ugotować według siebie, mimo wszystko serdecznie polecam gdyż są nie dość że pyszne to jeszcze bardzo syte no i żołądki są super mięciutkie, wystarczy tylko gotować na wolnym ogniu aby był wywar klarowny gdyż gotowanie na szybkim ogniu sprawi to że wywar będzie mętny zachęcam wszystkich obserwujących i nie tylko do skorzystania z przepisu będziecie zachwyceni

Komentarze

Popularne posty