Reklama

Wyszukaj przepis

Sernik z twarogu z wiaderka z rodzynkami i mlekiem w proszku na cieście sypanym makowym

Dzień dobry ja z kolejnym wymyślonym prze ze mnie sernikiem mam nadzieję że zechcecie skorzystać z przepisu raz że jest bardzo prosty w wykonaniu a dwa jest tak smaczny aż rozpływa się w ustach no jest o wiele smaczniejszy niż kupne nie wiem czy to zasługa tego iż człowiek zrobi go samodzielnie czy po prostu dodane do niego składniki jakie podam w przepisie. Powiem tyle robiłam go na Wielkanoc ale jakoś nie było czasu aby wstawić wcześniej dlatego na lato a w sumie jego końcówkę również się przyda choćby jak szkoła się zacznie i będą różne okazje aby go przygotować na różne imprezy, ja po prostu kocham piec serniki tym bardziej że wychodzą mi świetne (żeby nie było nie przechwalam się), może nie każdemu wychodzą ale jeśli będziecie trzymać się podanego przepisu na pewno wyjdzie pyszny i wilgotny sernik

składniki na ciasto sypane:

  • 1,5 szklanki mąki tortowej,
  • 1 jajko rozmiar M,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 5 łyżek cukru,
  • 100 g margaryny,
  • 3 łyżki z górką maku mielonego

masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 6 jajek rozmiar M,
  • 2 budynie śmietankowe 40 g każdy,
  • 400 g mleka w proszku, 
  • 1,5 szklanki mleka 3,2 %,
  • 1 szklanka oleju,
  • 1 aromat cytrynowy 9 ml,

dodatkowo:

  • 1 szczypta soli drobnej,
  • 150 g rodzynek,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

wykonanie:

Na początek do przygotowania sernika wszystkie potrzebne składniki wyjąć z lodówki aby uzyskały temperaturę pokojową w międzyczasie rodzynki zalać gotowaną wodą aby napęczniały, szklankę jaką użyłam ma 250 ml pokażę na zdjęciu o jakie mleko w proszku chodzi gdyż ono gra najgłówniejszą rolę w tym przepisie zaś twarogu możecie użyć jaki lubicie ja używam najtańszego i sernik również wychodzi mi pyszny 

Gdy składniki uzyskały już temperaturę pokojową wtedy do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz mak a następnie dodać jajko całe oraz margarynę i całość za pomocą dłoni nie wyrabiać długo tylko do momentu uzyskania tak zwanej kruszonki ponieważ gdy będziemy wyrabiać za długo margaryna od ciepłości dłoni bardziej się roztopi i wtedy nie będzie kruszonki a zwykłe ciasto. Przygotowane ciasto odstawić i wtedy zabrać się za masę serową 

A masę serową przygotowujemy tak: do misy robota planetarnego lub zwykłej miski dodać same żółtka czyli żółtka oddzielić od białek, do żółtek dodać cukier i całość zmiksować na tak zwany KOGEL-MOGEL po uzyskaniu jednolitej masy jajecznej przełożyć cały twaróg wsypać proszek budyniowy, całe mleko w proszku oraz mleko płynne 3,2 % a także olej i aromat cytrynowy całość zmiksować na początku na wolnych obrotach a po chwili na większych do uzyskania jednolitej konsystencji. Gdy masa jest już gotowa wtedy ubić pianę z białek na sztywno ze szczyptą soli, dodawać ją partiami do masy serowej i delikatnie wymieszać za pomocą łopatki kuchennej, po wykorzystaniu całej piany odsączone z wody rodzynki wymieszać z mąka ziemniaczaną i dodać je do całej masy wymieszać

Jak już wszystko mamy przygotowane czyli ciasto sypane oraz masę serową wtedy należy przygotować blaszkę o wymiarach 35/25 wykładając ją papierem do pieczenia i wtedy na dno blaszki wysypać większą ilość ciasta rozprowadzając go po całości delikatnie ucisnąć dłońmi aby podczas wlewania masy serowej nie wypłynęło na wierzch (gdyż masa jest dość lejąca ale taka ma być), na wyłożone ciasto wylać całą masę serową a na masę posypać resztę pozostawionego ciasta sypanego. Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 170 stopni druga półka od dołu i piec 1 godzinę i 15-20 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia się ciasta 15-20 minut przed końcem pieczenia zmniejszyć temperaturę do 160 stopni jeśli za bardzo się przypieka nakryć folią aluminiową. Upieczony sernik studzić przy uchylonych drzwiczkach po ostygnięciu ozdobić kto jak woli

Gdy ciasto jest już ozdobione według swego uznania wstawić je nakryte folią aluminiowa do lodówki najlepiej na całą noc aby dobrze się związało, powiem wam że na drugi dzień po wyjęciu z lodówki sernik kroił się idealnie a wyszedł mocno wilgotny no i bardzo smaczny przygotowanie ciasta sypanego z dodatkiem maku był strzałem w dziesiątkę mówię wam naprawdę warto przygotować taki sernik nie tylko na święta ale na różne okazje na przykład imieniny, urodziny czy choćby imprezę, jeżeli jeszcze się zastanawiacie to nie warto lecz warto przygotować składniki i działać

A na koniec pokażę wam moje malowane jajka czyli przygotowałam je tak do garnka dałam dwie spore garście łupin cebuli wlałam wodę i zagotowałam po zagotowaniu włożyłam jajka palcem po jajkach posmarowałam masłem aby miały plamki, po włożeniu jajek w cebulowe łupinki gotowałam identycznie jak gotuje się jajka na twardo czyli około 5 minut po czym wyjęłam je z łupin osuszyłam a następnie masłem natarłam aby błyszczały, efekt plamek jest właśnie od masła które jajka nasmarowałam przed gotowaniem w łupinkach

Komentarze

Popularne posty