Reklama

Wyszukaj przepis

Pulchne ciasto z jabłkami i cynamonem

Witam wszystkich serdecznie .No cóż nie wiem czy lubicie ciasta ja od czasu do czasu uwielbiam zwłaszcza gdy sama je przygotuję a jeszcze bardziej gdy wyjdzie super wilgotne i bez zakalca, myślę że każdy kto skorzysta z tego przepisu będzie zachwycony gdyż ciasto jest naprawdę godne polecenia, jeżeli lubicie proste w wykonaniu ciasta ucierane a do tego kochacie jabłka to nic innego jak upiec sobie taką słodkość nie tylko do kawy, no nic biorę się za napisanie przepisu bo znowu zaczynam smucić i zawracać wam głowy 😂

składniki:

  • 5 jajek rozmiar M,
  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1,5 szklanki oleju,
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego

dodatkowo:

  • 4 średnie jabłka,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 2 łyżeczki cukru

wykonanie:

Początkowo należy jajka o temperaturze pokojowej ubić razem z cukrem na pulchną masę czyli tak zwany KOGEL-MOGEL po ubiciu jajek z cukrem dodać przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i nadal za pomocą miksera mieszać w trakcie wlewając olej oraz aromat dowolny ja po prostu uwielbiam migdałowy, po wymieszaniu całego ciasta odstawić je aby odpoczęło a w międzyczasie przygotować jabłka czyli obrać je oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany

Gdy ciasto już odpoczęło a jabłka mamy przygotowane wtedy naszykować podłużną blaszkę o wymiarach 40/12 wykładając ją papierem do pieczenia a do przyszykowanej blaszki przełożyć większość ciasta na ciasto wyłożyć wszystkie jabłka które zostały przygotowane wcześniej posypać je cynamonem chyba że ktoś nie lubi to pominąć, jabłka posypać cukrem a na jabłka z cynamonem i cukrem wyłożyć pozostałą część ciasta

W ten sposób przygotowane ciasto należy wstawić ciasto na kratce od piekarnika do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni druga półka od dołu piekarnika i piec 1 godzinę i 10 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia się wierzchu ciasta i tak zwanego suchego patyczka jeśli z wierzchu ciasto zacznie się przypiekać w czasie pieczenia można nakryć folią aluminiową. Upieczone już ciasto pozostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do ostygnięcia, po ostygnięciu ciasto wyjąć razem z papierem na ręcznik papierowy i posypać cukrem pudrem

Ciasto po ostygnięciu już nadaje się do krojenia a zapewniam że kroi się bardzo ładnie nic się nie rozpada po za tym jest mega wilgotne i po mimo jego słodkości kwaskowate jabłka robią swoją robotę bardzo polecam upieczenie takiego ciasta nie tylko do kawy czy herbaty ale również nada się na różnego rodzaju przyjęcia. Jeśli ktoś nie ma ręki do pieczenia to zapewniam że to na pewno wam się uda można jabłka pominąć i zrobić czyste bez dodatku owoców

Komentarze

Popularne posty