Reklama

Wyszukaj przepis

Młoda kapusta do ziemniaków

Fakt że sezon na młodą kapustę już minął ale zapewne przyda się ten przepis na kolejne miesiące kiedy już jest w sprzedaży taka właśnie kapusta, ja chciałam podać wam mój przepis gdzie taką właśnie kapustę na rzadko do ziemniaków gotuję na skórach wieprzowych i kościach mięsnych BOCZKOWYCH dla większości jest to niepojęte jak można jeść skóry wieprzowe a jednak można, jeśli ktoś nie zna życia nie wie co dobre teraz ludzie jedzą albo FASTWUDY albo owoce morza za którymi ja w ogóle nie przepadam. Nikt już nam nie wróci tamtych czasów gdzie człowiek był chowany w biedzie i był szczęśliwy gdy mama ugotowała takie pyszności dużo jej zawdzięczam gdyż dlatego jak patrzyłam gdy gotowała teraz sama przygotowuję podobne jedzenie i moja rodzina jest zachwycona. Wracając do skór wieprzowych są one bogate w KOLAGEN gdzie niewiele ludzi o tym wie wspiera zdrowie stawów i skóry

składniki:

  • 1,5 kg młodej kapusty słodkiej,
  • 0,5 kg skór wieprzowych bez słoniny,
  • 0,5 kg kości BOCZKOWE wieprzowe,
  • 1,5 łyżki przyprawy uniwersalnej,
  • 2 duże garście warzyw mrożonych paski,
  • 8 ziarenek ziela angielskiego, 
  • 2 liście laurowe,
  • 1 duży pęczek mrożonego lub świeżego kopru,
  • 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego,
  • 1 łyżka lubczyk suszony

wykonanie:

Do garnka najlepiej większego ja musiałam zmienić gdyż dałam mniejszy i był za mały 😂 wlać 2-2,5 litra wody dodać do tego kości BOCZKOWE oraz skóry wieprzowe i od czasu zagotowania się całości zmniejszyć moc ognia i na wolnym gotować do pełnej miękkości mięsa na kościach oraz skór, w międzyczasie zdjąć powstałe szumowiny i dodać przyprawę uniwersalną oraz świeże warzywa lub mrożone w formie pasków (to moje ulubione warzywa), w czasie gotowania się kości i skór woda wyparuje oczywiście nie cała, gdy mięso i skóry są już miękkie wyjąć do ostygnięcia a do wywaru dodać poszatkowaną młodą kapustę, ziela angielskie i liście laurowe zamieszać i gotować na bardzo wolnym ogniu

W czasie gdy kapusta się gotuje a kości i skóry ostygły wtedy od kości oddzielić mięso a skóry pokroić drobniej dodać do gotującego się wywaru z kapustą młodą zamieszać całość do połączenia się kapusty z mięsami i dalej gotować na wolnym ogniu w trakcie dodać pieprz czarny oraz suszony lubczyk. Na sam koniec gotowania się całości dodać mrożony lub świeży koper i jeśli będzie taka potrzeba doprawić do smaku przyprawą uniwersalną jeżeli ktoś woli można taką kapustę zagęścić mąką my jednak chcieliśmy taką rzadką specjalnie do ugotowanych osobno ziemniaków

Tak przygotowana młoda kapusta na skórach wieprzowych i kościach BOCZKOWYCH wyszła pyszna i do tego bardzo syta, można ją zajadać z ugotowanymi osobno ziemniakami jak i z dowolnym pieczywem a jeśli zostanie większa ilość nie ma czym się przejmować wystarczy przełożyć jeszcze gorącą do słoików szczelnie zakręcić, odwrócić do góry dnem aby pokrywki zassały a po ostygnięciu przechowywać w lodówce można także zawekować czyli za pasteryzować wtedy można dłużej ją przechowywać. To już moje drugie podejście tej kapusty kiedyś robiłam podobną Kapusta na rzadko 

Komentarze

Popularne posty