Reklama

Wyszukaj przepis

Wątroba wieprzowa w sosie własnym

Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmora z dzieciństwa my jednak bardzo lubimy wątrobę czy to wieprzowa czy drobiowa, wątróbkę należy tylko dobrze przygotować aby była smaczna oczywiście wieprzowa nie będzie idealnie miękka jak drobiowa ale jeśli dobrze przygotowana i odpowiednio przyrządzona nie będzie twarda jak podeszwa a wręcz przeciwnie wyjdzie krucha i bardzo smaczna podczas jedzenia. Najlepsza wątroba jest jednak ze świeżego świniobicia lecz teraz jest to rzadko spotykane ale na szczęście można ją zakupić w masarniach i przygotować według swego smaku i upodobania gdyż może być z cebulką, w sosie czy jak kto woli 

składniki:

  • 850 g wątroby wieprzowej,
  • 2-3 łyżki z górką mąki,
  • 5-6 łyżek oleju,
  • 2 szklanki przegotowanej wody (szklanka 250 ml),
  • sól według smaku,
  • 1 łyżka suszonych warzyw

wykonanie:

Zakupioną wątrobę wieprzową należy pokroić na potrzebne nam kawałki-paski dobrze jest wymoczyć w mleku ale jak tego nie zrobimy nic złego się nie stanie, pokrojone paski wątroby przełożyć do miski i zalać gotującą się wodą dokładnie wymieszać aby wszystka wątroba się sparzyła (wtedy podczas smażenia nie będzie pryskała), po sparzeniu wątroby przełożyć ją na durszlak aby ociekła z wody po czym każdy z pasków wątrobowych ponakłuwać z obu stron na ręczniku papierowym specjalnym urządzeniem lub zbić ją za pomocą tłuczka do kotletów ułożyć gotową na talerzu a w międzyczasie na patelnię dodać olej w zależności od średnicy patelni tak aby olej zakrywał dno patelni rozgrzać go

Gdy tłuszcz-olej już się rozgrzał wtedy każdy kawałek wątroby obtoczyć z każdej ze stron w mące po czym układać na rozgrzanym oleju i smażyć z obu stron na rumiany kolor (można lekko przypalić będzie lepszy sos), po obsmażeniu wszystkich kawałków wątroby wylać nadmiar oleju a do usmażonej wątroby wlać 2 szklanki gorącej wody i od czasu zagotowania się wody w wątrobie dusić ją pod przykryciem do czasu wyparowania prawie całej wody i powstania sosu w międzyczasie dodać suszone warzywa, wątrobę co jakiś czas przekręcać aby równo się udusiła na sam koniec posolić solą lub ziarenkami smaku całkowity czas przygotowania czyli duszenia na bardzo wolnym ogniu to 1 godzina 

Przygotowaną kruchą wątrobę wieprzową podałam z ziemniakami oraz swojską cukinią którą robiłam na zimę cukinia w zalewie obiad wyszedł bardzo smaczny może nie była idealnie miękka ale niestety wieprzowe wątroby mają to do siebie za to wyszła krucha gdzie bardzo łatwo za pomocą widelca można było ją podzielić na mniejsze kawałki (bardzo ważne jest to aby wątroby nie solić w trakcie jej przygotowania lecz na sam koniec gdy już powstanie sos). Jak najbardziej polecam przygotowanie w ten sposób oczywiście jeśli ktoś lubi wątroby różnego rodzaju 

Komentarze

Popularne posty