Ciasto - babka mozaika z serkiem MASCARPONE
Dziś Agnieszka znowu kombinowała i nowe ciasto wymyślała, pomyślicie jak i co a otóż to miałam serek MASCARPONE waniliowy i właśnie taki pomysł wpadł mi do głowy aby zrobić ciasto - babkę do kawy myślę sobie co to będzie uda się albo nie ale traf tak chciał że się udała choć trochę się PRZYJARAŁA to mimo wszystko wyszła wspaniała. Smaczna, wilgotna dosłownie rozpływająca się w ustach ale przekonacie się tylko wtedy gdy sami wykonacie a potem już tylko zajadacie, normalnie się uśmiałam sama z siebie nawet nie czuję że tak dziś rymuję widocznie to jest mój dzień bo dzięki nie wielu którzy są za mną nie poddałam się i nadal dla wszystkich gotuję a potem przepisem dzielę się, dość już tego zabieram się za pisanie bo mnie noc zastanie
składniki:
- 6 małych jajek,
- 1,5 szklanki cukru,
- 500 g MASCARPONE,
- 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
- 1 z górką łyżka mąki ziemniaczanej,
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 0,5 szklanki oleju RZEPAKOWY,
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego,
- 1 płaska łyżka kakao
wykonanie:
Do misy robota PLENATARNEGO lub do miski jeśli ktoś nie posiada robota, przełożyć oba serki MASCARPONE czyli jeden 250 g wsypać cukier i całość zmiksować do czasu rozpuszczenia się cukru po tym czasie dodawać kolejno po jednym całym jajku i tak miksować do ostatniego jajka. Jak już serek z cukrem i jajkami jest zmiksowany wsypać mąkę pszenną oraz łyżkę z górką mąki ziemniaczanej a także proszek do pieczenia i aromat dowolny (ja dałam migdałowy ponieważ go uwielbiam), całość zmiksować
Jak już całość mamy zmiksowane należy blaszkę (ja wzięłam keksową długą) o wymiarach 35/11 wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i delikatnie obsypać bułką tarta drobną, do tak przygotowanej blaszki przełożyć większą ilość ciasta w misy pozostawić niewiele (widoczne na zdjęciu), białe ciasto wyrównać na wierzchu stuknąć o blat aby nie było powietrza zaś pozostawione w misie ciasto dodać do niego kakao, dokładnie wymieszać po czym przełożyć przez środek na ciasto jasne. Następnie za pomocą końcówki łyżki zrobić tak zwane ESY FLORESY
Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 stopni (przez pomyłkę tak nastawiłam) i piec przez 25 minut po wyznaczonym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec 35 minut a po tym czasie piekarnik przełączyć na 190 stopni i podpiec jeszcze przez 15 minut aby środek nie był surowy, temperatury jakie napisałam zależne są od piekarnika gdyż nie wszystkie jednakowo pieką. Po upieczeniu wyjąć ciasto na blat po czym razem z papierem wyjąć z blaszki i przełożyć na ręcznik papierowy, jeszcze gorące posypać cukrem pudrem, tak jak pisałam moje lekko się ZJARAŁO ale w niczym to nie przeszkadzało ważne że nie ma zakalca i dobrze się dopiekło, moje ciasto tak ładnie podczas pieczenia wyrastało aż GARBA dostało
Po ostygnięciu ciasto bardzo ładnie się kroi z wierzchu jest chrupiące a w środku mocno wilgotne i naprawdę bardzo smaczne, można je zajadać takie upieczone lub jeżeli ktoś lubi wtedy każdą ukrojoną kromkę posmarować sobie ulubionym dżemem. Ciasto nadaje się na święta jak i do codziennej kawy lub na spotkanie ze znajomymi czy przyjaciółmi. Więc jeśli macie serek MASCARPONE i nie macie pomysłu jak go wykorzystać to całym sercem polecam właśnie takie ciasto - babkę będziecie mile zaskoczeni















Komentarze
Prześlij komentarz