Reklama

Wyszukaj przepis

Luźna jajecznica z cebulą.

Dobry wieczór chciałabym przedstawić wam jajecznicę jaką ja uwielbiam czyli na luźno, mój mąż akurat woli bardziej spieczoną ja nie dosłownie nie cierpię zbitej jajecznicy. No ale każdy ma swoje gusta, a że została mi nasolona cebula z obiadu a dobrze wiecie że nie marnuję jedzenia więc postanowiłam że zrobię jajecznicę tylko bardzo żałuję że moje kurki ze względu na pogodę przestały się nieść i niestety jajecznica jest z kupnych jajek ale jak się nie ma co się chce to jemy to co jest.

składniki :

8 dużych krążków nasolonej cebuli,

4 jajka, 

szczypta soli,

2 - 3 łyżki oleju lub 2 łyżki masła.


wykonanie : Na patelnię wlać olej lub roztopić masło, do rozgrzanego oleju lub masła przełożyć wcześniej nasoloną cebulę oczywiście bez soku. Cebulę lekko podsmażyć na lekki brązowy kolor, Następnie wbić całe jajka posypać szczyptą soli i jeśli na luźno to dosłownie chwilkę podsmażyć do czasu aż jajka lekko się zetną. Taka porcja jest na jedną do dwóch dorosłych osób, jeśli jest więcej osób w rodzinie wystarczy podwoić składniki.



Usmażoną jeszcze gorącą jajecznicę z cebulą można zajadać z suchym chlebem lub chlebem z masłem to już zależy od gustu. Do popicia można przygotować np. kisiel do picia. Ja wiem może takie danie nie bardzo na noc ale akurat mi to nie przeszkadza ponieważ śniadań praktycznie nie jem. Jeśli ktoś nie wyobraża sobie takiej jajecznicy na kolację można ją przygotować na śniadanie. Zaznaczam że widoczny sos to nie tłuszcz lecz sos od luźnych jajek i cebuli.



Komentarze

Popularne posty