Reklama

Wyszukaj przepis

Zapiekanka ziemniaczana z żółtym serem

Dziś na obiad poleca się prosta w wykonaniu zapiekanka ziemniaczana tarta na oczkach jarzynowych z dodatkiem wędlin oraz żółtego sera. można ją nazwać  ' Ala babka ziemniaczana. My lubimy różnego rodzaju zapiekanki lecz najbardziej ziemniaczane z dodatkami jakie znajdują się w lodówce, do szczęścia tak niewiele potrzeba wystarczy tak zwane czyszczenie lodówki.

składniki:

1 kg ziemniaków ( już po obraniu ),

2 jajka rozmiar M,

120 g boczku wędzonego,

200 g szynki,

120 g cebuli 4 małe sztuki,

0,5 łyżki suszonego lubczyku,

0,5 łyżki ziarenka smaku,

180 g sera żółtego,

6 łyżek oleju,

1/4 szklanki mleka,

0,5 łyżeczki pieprzu czarnego.

wykonanie:

Na początek przygotować ziemniaki obrać je i dokładnie umyć, odlać nadmiar wody w której ziemniaki były myte, przekroić na mniejsze części. Następnie wszystkie ziemniaki zetrzeć na tarce jarzynowej. W międzyczasie gdy już mamy starte ziemniaki na patelnię dodać boczek razem z szynką i lekko podsmażyć następnie dodać cebulę pokrojoną w pół piórka i podsmażyć razem z boczkiem i szynką na lekko rumiany kolor.

Do startych wszystkich ziemniaków wbić całe jajka dodać lekko przestudzony boczek z szynką i cebulą, wsypać pieprz całość wymieszać. Następnie dodać suszony lubczyk oraz ziarenka smaku i również dokładnie wymieszać do połączenia się ze sobą wszystkich dodanych składników.

Do wymieszanych dokładnie składników z ziemniakami dodać żółty ser pokrojony w drobną kostkę. Całość wymieszać można według swego smaku dosolić ale nie ma takiej potrzeby ponieważ wędliny dodane do zapiekanki są już wystarczająco słone. Gotową masę ziemniaczana przełożyć do naczynia żaroodpornego a  wierzch zapiekanki polać olejem. Wstawić do nagrzanego piekarnika  na 190 stopni na kratce od kuchenki druga półka od dołu i piec 1 godzinę i 25 minut do ładnego zarumienienia. Pod koniec pieczenia wlać na zapiekankę mleko.


Gdy tak z 15 minut przed końcem pieczenia wlaliśmy mleko podpiec zapiekankę do końca czasu . Upieczoną wyjąć z piekarnika i jeszcze gorącą nożem oddzielić brzegi od naczynia żaroodpornego. Zapiekanka kroi się bardzo dobrze i jest idealnie upieczona z wierzchu jak i od spodu. Dodając mleko pod koniec pieczenia zapiekanki sprawia to że skórka z wierzchu jest bardziej chrupiąca.

Gotową upieczoną jeszcze gorącą zapiekankę najlepiej spożywać z gęstą kwaśną śmietaną lub kto z czym lubi.  Na zdjęciach jest dobrze widoczne jak ser dokładnie roztopił się podczas pieczenia zapiekanki. Jeżeli zostanie wam zapiekanka wystarczy pokroić w plastry dowolnej wielkości oraz grubości i podsmażyć ją na rumiano. Podsmażona równie dobrze smakuje a nawet lepiej niż upieczona.

Komentarze

Popularne posty