Kuchnia domowa Agi.

Makaron w sosie śmietanowym z groszkiem

Dziś obiadek nietypowy ponieważ w piętnaście minut gotowy. Chyba zgodzicie się ze mną że nie zawsze musi być do obiadu kawał mięsa, można również zjeść tak jak ja dziś przygotowałam. Synowi tak smakowało że aż dokładkę brał. Pomysł zainspirował mnie dzięki https://www.facebook.com/Smaczny1/videos/264888995336224/ myślę że wam również przypadnie do gustu ponieważ jest bardzo szybki w przygotowaniu i oczywiście bardzo smaczny.

składniki :

120 g cebuli 4 małe sztuki,

1 puszka groszku z marchewką,

0,5 szklanki mleka ( szklanka poj. 210 ml ),

3 czubate łyżki śmietany 12 %,

260 g makaronu świderki 1/4 opakowania kilogramowego,

2 łyżki oleju,

szczypta papryki czerwonej ostrej,

0,5 łyżeczki suszonego kopru,

1 czubata łyżka natki pietruszki ( mam swoją mrożoną ),

0,5 łyżeczki soli,

0,5 łyżeczki pieprzu czarnego.


wykonanie : Na dużą głęboką patelnię wlać olej dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę i podsmażyć do czasu aż cebula się zeszkli. Do gotowej cebuli dodać śmietanę oraz mleko dokładnie wymieszać jak już śmietana z mlekiem lekko gęstnieje dodać groszek z marchewką odlewając z niego zalewę, posolić oraz wsypać pieprz czarny. W trakcie smażenia śmietany z mlekiem i groszkiem z marchewka cały czas mieszając dodać natkę pietruszki i nadal smażyć na średnim ogniu cały czas mieszając aby śmietana się nie zważyła do momentu aż zacznie ładnie wszystko gęstnieć. W czasie smażenia wstawić makaron w lekko osolonej wodzie i ugotować go do pełnej miękkości.



Gdy sos śmietanowy z groszkiem i marchewką ładnie zgęstniał a makaron ugotował się na miękko wtedy za pomocą łyżki cedzakowej z wody wybierać makaron aby pozbyć się nadmiaru wody w której był gotowany i przełożyć cały do smażącego na wolnym ogniu sosu, wymieszać, wsypać szczyptę ostrej papryki oraz suszony koper i całość mieszając podsmażyć jeszcze przez chwilkę, zdjąć z ognia. Jeżeli ktoś ma ochotę można dodać kiełbasę lub szynkę.
Tak przygotowany makaron to szybkie rozwiązanie na szybki i pyszny obiad. Jeżeli ktoś ma większą rodzinę i więcej jedzą wystarczy zwiększyć składniki. Tak jak pisałam można również dodać do takiego makaronu z sosem śmietanowym kiełbasę szynkę lub nawet pierś kurczaka wcześniej obsmażoną aby nie była surowa. Serdecznie polecam ponieważ danie jest szybkie, pyszne i nawet pożywne. Przed podaniem również można posypać suszonym lub świeżym koperkiem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa pieczarkowa z ziemniakami i ryżem

Dziś tylko zupa pieczarkowa lecz ugotowana z sercem czyli tak jak zawsze gotowała nam mama w czasie mojego dzieciństwa, to najsmaczniejsza i...