Reklama

Wyszukaj przepis

Babka (z przepisu Kulinarna Wiola)

Może nie wyszła mi tak idealna jak Wioleta Wójcik ale za to przepyszna. Polecam serdecznie.


 składniki: 5 jajek,1 szklanka cukru,1 szklanka mąki tortowej (u mnie Mąka Basia),1 szklanka mąki ziemniaczanej,1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,3/4 szklanki oleju,kilka kropel aromatu rumowego,2 łyżki kakao.

wykonanie: Białka ubić na sztywno, dodawać po łyżce cukru nadal ubijając.Następnie dodać po 1 żółtku, miksując. Wlać olej z opisu i miksować kilka minut.Do zmiksowanej masy dodać mąki, aromat i proszek do pieczenia, zmiksować.Blaszkę lub foremkę na babki (większą niż 23 średnicy) wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Wylać ciasto (jeśli z kakao to dodać 2 łyżki kakao i łyżkę oleju dodatkowo, wtedy do drugiej połowy ciasta).Piec w 175 stopniach przez 45 minut do suchego patyczka.Babkę można polukrować lub posypać cukrem pudrem.

wszystkie fotki kolejnością znajdziecie tutaj: https://cookpad.com/pl/uzytkownicy/13962385

Komentarze

Popularne posty