Kuchnia domowa Agi.

Mój pierwszy w życiu chlebek

 składniki: 3/4 kg mąki - 750 g,30 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suszonych,pół łyżeczki cukru,1 płaska łyżka soli lub 2 płaskie łyżeczki soli,3-4 łyżki oleju,2 szklanki ciepłej ale nie gotowanej wody.
 wykonanie: Wszystko razem dodajemy do miski, mieszamy łyżką, odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.Gdy wyrośnie ponownie zagnieść ciasto i odstawić na kolejne 30 minut (można wyrobione postawić w naczyniu żaroodpornym aby rosło).Po wyrobieniu wstawić do piekarnika nastawić na 160 stopni i piec 30 minut. Następnie przykryć folią aluminiową zwiększyć temperaturę na 180 stopni i piec kolejne 30 minut. Po tym czasie nastawić piekarnik na 200 stopni i z nakrytą folią piec jeszcze 20 minut do czasu zarumienienia się dołu i boków chlebka.Z pokrywką to nagrzać naczynie na 220 stopni do gorącego wrzucić ciasto i przykryć, wstawić do piekarnika i piec w 200 stopniach przez 35 minut, potem zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 20 minut. Ale mój sposób lepszy bo z tego wyszedł mi zakalcowaty.Przepis jest na chleb w garnku a że nie miałam przykrycia żaroodpornego naczynia więc kombinowałam i nie żałuję bo efekt końcowy mnie zaskoczył.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa barszcz czerwony do ziemniaków

Czy lubicie barszcz czerwony z tartych ziemniaków taki do ziemniaków ugotowanych osobno ze skwarkami od słoniny. Ja dziś zaserwowałam barszc...