Reklama

Wyszukaj przepis

Mój pierwszy w życiu chlebek

składniki:

3/4 kg mąki - 750 g,
30 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suszonych,
pół łyżeczki cukru,
1 płaska łyżka soli lub 2 płaskie łyżeczki soli,
3-4 łyżki oleju,
2 szklanki ciepłej ale nie gotowanej wody

wykonanie:

Wszystko razem dodajemy do miski, mieszamy łyżką, odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie ponownie zagnieść ciasto i odstawić na kolejne 30 minut (można wyrobione postawić w naczyniu żaroodpornym aby rosło).Po wyrobieniu wstawić do piekarnika nastawić na 160 stopni i piec 30 minut. Następnie przykryć folią aluminiową zwiększyć temperaturę na 180 stopni i piec kolejne 30 minut. Po tym czasie nastawić piekarnik na 200 stopni i z nakrytą folią piec jeszcze 20 minut do czasu zarumienienia się dołu i boków chlebka. Z pokrywką to nagrzać naczynie na 220 stopni do gorącego wrzucić ciasto i przykryć, wstawić do piekarnika i piec w 200 stopniach przez 35 minut, potem zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 20 minut. Ale mój sposób lepszy bo z tego wyszedł mi zakalcowaty. Przepis jest na chleb w garnku a że nie miałam przykrycia żaroodpornego naczynia więc kombinowałam i nie żałuję bo efekt końcowy mnie zaskoczył


Komentarze

Popularne posty