Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

wtorek, 6 sierpnia 2019

Bezy

Zostało mi z wczorajszych faworków białko, a że u mnie nic się nie marnuje zrobiłam :

składniki: 5 białek,2 szklanki drobnego cukru kryształ,1 łyżeczka octu winnego z białego wina,szczypta soli,kilka kropel ekstraktu waniliowego.
wykonanie: Do wysokiego naczynia dodać białka oraz szczyptę soli ubić na sztywno.Następnie partiami dodawać cukier stałe miksując na najwyższych obrotach.Następnie dodać ekstrakt waniliowy i ocet nadal ubijając.Gotowe białko za pomocą szprycy lub łyżki wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Wstawić do nagrzanego ustawionego na 100 stopni piekarnika i suszyć 1,5 godziny, po tym czasie uchylić piekarnik i z uchylonym czekać do wystygnięcia piekarnika,Następnie suszyć na kratce.Wyszły mi takie jakie lubię czyli mokre w środku a z wierzchu super chrupiące, jeśli ktoś lubi całkiem suche trzeba suszyć dłużej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu