Reklama

Wyszukaj przepis

Bezy

Zostało mi z wczorajszych faworków białko, a że u mnie nic się nie marnuje zrobiłam :

składniki: 5 białek,2 szklanki drobnego cukru kryształ,1 łyżeczka octu winnego z białego wina,szczypta soli,kilka kropel ekstraktu waniliowego.
wykonanie: Do wysokiego naczynia dodać białka oraz szczyptę soli ubić na sztywno.Następnie partiami dodawać cukier stałe miksując na najwyższych obrotach.Następnie dodać ekstrakt waniliowy i ocet nadal ubijając.Gotowe białko za pomocą szprycy lub łyżki wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Wstawić do nagrzanego ustawionego na 100 stopni piekarnika i suszyć 1,5 godziny, po tym czasie uchylić piekarnik i z uchylonym czekać do wystygnięcia piekarnika,Następnie suszyć na kratce.Wyszły mi takie jakie lubię czyli mokre w środku a z wierzchu super chrupiące, jeśli ktoś lubi całkiem suche trzeba suszyć dłużej.

Komentarze

Popularne posty