Reklama

Wyszukaj przepis

Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką

Przepis od wspaniałej Honorata Orłowska

składniki : Do większej miski dodać w następującej kolejności:

-8 g drożdży suszonych,
-1 szklanka cukru,
-6 jajek(roztrzepać wcześniej widelcem),
-szczypta soli,
-1 szklanka zimnego mleka,
-1 szklanka oleju,
-5 szklanek mąki,
-pół aromatu śmietankowego.


kruszonka: 3 łyżki mąki, 2 łyżki cukru, 1 łyżka margaryny. Wszystkie składniki wymieszać, do powstania kruszonki.

wykonanie : Do miski dodać po kolei jak w opisie, odstawić bez mieszania na godzinę lub dłużej. Następnie po tym czasie miksujemy do połączenia się składników. Wylać ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,rozłożyć maliny(dałam z syropu, 2 słoiki pół litrowe, sok odlałam przez sitko) posypać kruszonką, odstawić do wyrośnięcia. Piec mniej więcej godzinę w 190 stopniach.

Komentarze

Popularne posty