Przepis od wspaniałej Honorata Orłowska.
składniki : Do większej miski dodać w następującej kolejności:
-8 g drożdży suszonych,
-1 szklanka cukru,
-6 jajek(roztrzepać wcześniej widelcem),
-szczypta soli,
-1 szklanka zimnego mleka,
-1 szklanka oleju,
-5 szklanek mąki,
-pół aromatu śmietankowego.
kruszonka: 3 łyżki mąki, 2 łyżki cukru, 1 łyżka margaryny. Wszystkie składniki wymieszać, do powstania kruszonki.
wykonanie : Do miski dodać po kolei jak w opisie, odstawić bez mieszania na godzinę lub dłużej. Następnie po tym czasie miksujemy do połączenia się składników. Wylać ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,rozłożyć maliny(dałam z syropu, 2 słoiki pół litrowe, sok odlałam przez sitko) posypać kruszonką, odstawić do wyrośnięcia. Piec mniej więcej godzinę w 190 stopniach.
Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.
Wyszukaj przepis dla siebie
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Popularne w tym miesiącu
-
Robiliście - piekliście już kiedyś pasztet z cukinii ? jeżeli nie to z czystym sumieniem polecam wam upieczenie takiej wersji pasztetu będzi...
-
Co dziś u was w taki upał króluje w czas obiadowy ? ja przygotowałam kartacze i przyznam się bez bicia że to moje pierwsze kartacze w życiu ...
-
Zdradzę państwu przepis jak przygotować wątróbkę aby w czasie smażenia nie pryskała. Jesteście ciekawi ? w takim razie zabieram się za pisan...
-
Do Niedzielnej kawki kłaniają się pyszne drożdżówki wykonane na zsiadłym mleku z borówkami i kruszonką. Lubicie ? mogą być wykonane z dowoln...
-
Dziś z wielką przyjemnością zaproszę Państwa na pyszną surówkę obiadową z ogórków gruntowych którą nauczyła mnie była teściowa, jest to najs...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz