Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

czwartek, 8 sierpnia 2019

Farsz do pierogów i uszek


 składniki: 1 kg kapusty kiszonej (mam swojską),500 g pieczarek,1 duża cebula,1 płaska łyżka dowolnej przyprawy z dodatkiem soli,1 płaska łyżka cukru,pół łyżki majeranku,1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego,1/4 szklanki oleju.
wykonanie: Do garnka dodać kapustę zalać wodą do przykrycia kapusty, obgotować ją, odlać wodę i czynność powtórzyć (zaznaczam że kapustę mam swojską i jest bardzo kwaśna),W między czasie gdy kapusta gotuje się drugi raz, na patelnię wlać olej z opisu dodać cebulę pokrojoną dowolnie, podsmażyć na lekko brązowo, dodać drobno pokrojone pieczarki i razem podsmażyć.Od kapusty wylać wodę (ja dałam na durszlak), dodać odsączoną od wody kapustę wlać wszystko z patelni do kapusty,Doprawić przyprawami z opisu i dalej ją smażyć - gotować do wyparowania całej wody. Farsz świetnie nadaje się do pierogów jak również do uszek na Wigilię.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu