Reklama

Wyszukaj przepis

Swojska jarzynka

Dzień dobry chciałabym wam polecić przygotowanie swojej jarzynki którą można użyć do wszystkich dań takich jak zupy, mięsa czy wiele wiele innych. Wiem że nie każdy lubi robić swojską gdyż w sklepach mamy multum przypraw ja sama przyznaję że używam DOPRAWKĘ z Biedronki którą lubię najbardziej jednak swojska to swojska nie ma to tamto 

 składniki: 

430 g suszonych warzyw (mam swoje przewaga marchwi i korzenia pietruszki),
1 łyżka curry,
1 łyżka granulowanej cebuli,
1 łyżka granulowanego czosnku,
1 łyżka czerwonej słodkiej papryki w proszku,
2 łyżki soli kamiennej

 wykonanie: 

Suszone warzywa zmielić w młynku lub za pomocą BLENDERA (można również zakupić takie warzywa w sklepie na wagę), dodać resztę składników podanych w opisie, całość wymieszać a wymieszane przesypać do słoiczków lub do pojemnika szczelnie zamykając. W ten sposób mamy jarzynkę-przyprawę uniwersalną bez żadnych konserwantów, nadającą się do wszystkich potraw jakie wykonujemy sami

 Polecam mi z tych składników wyszło 2 słoiki po 400 g oraz mały jeden kucharek, swojska jarzynka-przyprawa uniwersalna zaoszczędzi nasze portfele jest bardziej korzystna dla zdrowia a przygotowanie jej zajmuje naprawdę niewiele czasu, jeżeli ktoś woli inny kolor można dodać kurkumę

Komentarze

Popularne posty