Reklama

Wyszukaj przepis

Kapusta kiszona z kiełbasą ala' bigos



składniki: 2,5 kg kapusty kiszonej,4 pętka kiełbasy rusztowej lub innej,2 liście laurowe,6 ziarenek ziela angielskiego,2 łyżki majeranku,2 łyżki cukru (jeśli bardzo kwaśna),2 koncentraty pomidorowe (po 160 g każdy),1 łyżka ulubionej przyprawy z dodatkiem soli.


wykonanie: W garnku którym gotowałam boczek (3 litry wody), wyjąć boczek, zostaje trochę ponad 2 litry wody dodać kapustę kiszoną pokrojoną drobno, ziele angielskie, liść laurowy oraz majeranek.Kiełbasę podsmażyć na rumiano na suchej patelni, dodać do kapusty.Następnie dodać koncentrat pomidorowy i wszystko gotować na wolnym ogniu do miękkości kapusty co jakiś czas mieszając.Gdy na kapuście pojawia się tak zwany kożuszek wtedy jest gotowa.Można jeść z chlebem lub ziemniakami.

Komentarze

Popularne posty