składniki : 1,3 - 1,5 kg cukinii ( już oczyszczonej ), 500 g cebuli ( dałam jedną czerwoną ), 2 szklanki cukru, 0,5 szklanki octu, 3 płaskie łyżki soli, 2 koncentraty pomidorowe po 160 g, szczypta pieprzu czarnego, 1 płaska łyżeczka papryki ostrej, 1 czubata łyżka papryki słodkiej, blender.
wykonanie : Cebulę i cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej, posypać solą i odstawić na trzy godziny aby cukinia puściła sok a cebula zmiękła. Przełożyć całość do garnka i smażyć około 40 minut. Dodać ocet oraz cukier i dusić przez 20 minut często mieszając. Następnie dodać koncentrat oraz resztę składników sypkich, chwilę podsmażyć i odstawić do ostygnięcia. Wystudzone zmiksować blenderem na gładką masę. Ponownie całość zagotować. Przełożyć do słoików. Szczelnie zakręcić. Wstawić do garnka ze ścierką. Zalać ciepłą wodą do 3/4 słoika i od zagotowania pasteryzować 10 - 15 minut. Wyjąć z garnka i postawić na ręczniku do góry dnem do całkowitego wystygnięcia i aby pokrywki za ssały.
Przepysznie zwłaszcza że swojskie wiem co jem.
Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.
Wyszukaj przepis dla siebie
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Popularne w tym miesiącu
-
Robiliście - piekliście już kiedyś pasztet z cukinii ? jeżeli nie to z czystym sumieniem polecam wam upieczenie takiej wersji pasztetu będzi...
-
Co dziś u was w taki upał króluje w czas obiadowy ? ja przygotowałam kartacze i przyznam się bez bicia że to moje pierwsze kartacze w życiu ...
-
Zdradzę państwu przepis jak przygotować wątróbkę aby w czasie smażenia nie pryskała. Jesteście ciekawi ? w takim razie zabieram się za pisan...
-
Do Niedzielnej kawki kłaniają się pyszne drożdżówki wykonane na zsiadłym mleku z borówkami i kruszonką. Lubicie ? mogą być wykonane z dowoln...
-
Dziś z wielką przyjemnością zaproszę Państwa na pyszną surówkę obiadową z ogórków gruntowych którą nauczyła mnie była teściowa, jest to najs...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz