Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

sobota, 17 sierpnia 2019

Keczup z cukinii łagodny.

 składniki : 1,3 - 1,5 kg cukinii ( już oczyszczonej ), 500 g cebuli ( dałam jedną czerwoną ), 2 szklanki cukru, 0,5 szklanki octu, 3 płaskie łyżki soli, 2 koncentraty pomidorowe po 160 g, szczypta pieprzu czarnego, 1 płaska łyżeczka papryki ostrej, 1 czubata łyżka papryki słodkiej, blender.
 wykonanie : Cebulę i cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej, posypać solą i odstawić na trzy godziny aby cukinia puściła sok a cebula zmiękła. Przełożyć całość do garnka i smażyć około 40 minut. Dodać ocet oraz cukier i dusić przez 20 minut często mieszając. Następnie dodać koncentrat oraz resztę składników sypkich, chwilę podsmażyć i odstawić do ostygnięcia. Wystudzone zmiksować blenderem na gładką masę. Ponownie całość zagotować. Przełożyć do słoików. Szczelnie zakręcić. Wstawić do garnka ze ścierką. Zalać ciepłą wodą do 3/4 słoika i od zagotowania pasteryzować 10 - 15 minut. Wyjąć z garnka i postawić na ręczniku do góry dnem do całkowitego wystygnięcia i aby pokrywki za ssały.
 Przepysznie zwłaszcza że swojskie wiem co jem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu