Reklama

Wyszukaj przepis

Keczup z cukinii łagodny

składniki:

1,3 - 1,5 kg cukinii ( już oczyszczonej ), 
500 g cebuli ( dałam jedną czerwoną ), 
2 szklanki cukru, 
0,5 szklanki octu, 
3 płaskie łyżki soli, 
2 koncentraty pomidorowe po 160 g, 
szczypta pieprzu czarnego, 
1 płaska łyżeczka papryki ostrej, 
1 czubata łyżka papryki słodkiej, 
BLENDER

wykonanie:

Cebulę i cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej, posypać solą i odstawić na trzy godziny aby cukinia puściła sok a cebula zmiękła. Przełożyć całość do garnka i smażyć około 40 minut. Dodać ocet oraz cukier i dusić przez 20 minut często mieszając. Następnie dodać koncentrat oraz resztę składników sypkich, chwilę podsmażyć i odstawić do ostygnięcia. Wystudzone zmiksować BLENDEREM na gładką masę. Ponownie całość zagotować. Przełożyć do słoików. Szczelnie zakręcić. Wstawić do garnka ze ścierką. Zalać ciepłą wodą do 3/4 słoika i od zagotowania pasteryzować 10 - 15 minut. Wyjąć z garnka i postawić na ręczniku do góry dnem do całkowitego wystygnięcia i aby pokrywki za ssały

 Przepysznie zwłaszcza że swojskie wiem co jem

Komentarze

Popularne posty