Marynowane opieńki i inne grzyby leśne
składniki:
Grzyby leśne.
zalewa: 1 szklanka octu,2,5 szklanki wody,1 łyżka soli,3 łyżki cukru(Całą zalewę zagotować).
do słoika: Ziele angielskie, pieprz ziarnisty(może być szczypta mielonego),liść laurowy, gorczyca.
zalewa: 1 szklanka octu,2,5 szklanki wody,1 łyżka soli,3 łyżki cukru(Całą zalewę zagotować).
do słoika: Ziele angielskie, pieprz ziarnisty(może być szczypta mielonego),liść laurowy, gorczyca.
wykonanie:
Wszystkie przyprawy włożyć do słoików, włożyć obgotowane dwa razy grzyby(ja pierwszy raz gotuję około pół godziny, drugi raz 15 minut z dodatkiem soli).Zalać wcześniej ugotowaną zalewą(może być gorąca).Pasteryzować 10 minut od zagotowania. Miałam 600 g opieniek, wyszło mi 3 słoiczki 250 g.
Komentarze
Prześlij komentarz