Reklama

Wyszukaj przepis

Pączki z powidłami śliwkowymi

 składniki: 6,5 szklanki mąki,75 g drożdży,1 szklanka cukru,5 jajek,2 łyżki octu,0,5 kostki margaryny,2 g olejku arakowego,około 1,5 litra oleju (w zależności od wielkości garnka),0,5 szklanki gorącej wody,0,5 szklanki mleka.
 wykonanie: W kubku zrobić rozczyn z drożdży, wody, mleka, łyżeczki cukru i mąki (wodę mieszam razem z mlekiem). Postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Do miski dodać 5 szklanek mąki, jajka, cukier i ocet oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy.Wszystko wyrobić dodając resztę mąki czyli 1,5 szklanki. Następnie dodać rozpuszczoną margarynę i wyrabiać do czasu wchłonięcia całej margaryny, dodać jeszcze 2 małe garście mąki w czasie wyrabiania.W rękę odrywać mały kawałek ciasta nałożyć łyżeczkę powideł lub dowolnego dżemu i formować pączki, układać sklejonym do dołu, pozostawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte pączki smażyć na rozgrzanym wcześniej oleju na wolnym ogniu.Wystudzone posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Komentarze

Popularne posty