Reklama

Wyszukaj przepis

Pieczeń na kanapki. Druga wersja

Miały z tego mięsa powstać kotlety mielone, ale w ostatniej chwili zmieniłam zdanie i powiem szczerze że nie żałuję.

 składniki:

1,200 kg piersi z kaczki,
350 g mięsa mielonego (miałam z łopatki),
2 duże ząbki czosnku,
1 łyżka majeranku,
1 łyżka papryki czerwonej słodkiej (w proszku),
1 łyżka pieprzu cytrynowego,
1 płaska łyżka soli,
1 bułka (wymoczona w mleku)

wykonanie:

Piersi kaczki ze skórą zmielić maszynką sitkiem o małych oczkach, dodać mięso mielone wieprzowe, bułkę namoczoną i wyciśniętą z mleka oraz resztę przypraw z opisu, czosnek można zmielić razem z mięsem, bułkę także. Wszystko dokładnie wymieszać. Do blaszki keksowej 30 * 12 wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć przygotowaną masę na pieczeń. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 1,5 godziny. Po wyjęciu z piekarnika odlać nadmiar tłuszczu do miseczki pozostawiając z pół szklanki aby w czasie stygnięcia wchłonęła pieczeń ten tłuszcz, wtedy nie będzie sucha tylko fajna wilgotna

Komentarze

Popularne posty