Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

wtorek, 6 sierpnia 2019

Pieczone ćwiartki kurczaka bez kości.

składniki : 1,300 kg ćwiartek kurczaka, 1 łyżka przyprawy do kurczaka, szczypta świeżo zmielonego pieprzu cytrynowego, 1 łyżka pomidorki ziołowe z czosnkiem i bazylią ( mam z wygranej od https://www.facebook.com/organic.fabryka.smaku/), 3 łyżki oleju.
wykonanie : Z umytych i osuszonych ćwiartek kurczaka wyjąć kości. Obsypać przyprawami z opisu, dokładnie wymieszać i odstawić na 20 minut aby przyprawy przeszły w mięso . Następnie do naczynia żaroodpornego wyłożonego folią aluminiową ułożyć przygotowane mięso, zakryć folią. Wstawić do zimnego piekarnika nastawić na 200 stopni i piec 1 godzinę i 25 minut, po 20 minutach zwiększyć temperaturę na 250 stopni i piec 15 minut, po tym czasie znowu zmniejszyć temperaturę do 200 stopni. 10 minut przed końcem odkryć folię i podpiec mięso na rumiano. Mięso wyszło pyszne i soczyste. Podałam ze swoimi frytkami z młodych ziemniaków oraz surówką z cebuli czerwonej, ogórka i pomidora ze śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu