Reklama

Wyszukaj przepis

Pierogi ruskie




składniki na farsz: 800 g ziemniaków z dnia poprzedniego,500 g twarogu,1 duża cebula,3 łyżki oleju,0,5 łyżki pieprzu czarnego.

składniki na ciasto: 4 szklanki mąki (u mnie Mąka Basia),0,5 łyżeczki soli,1,5 szklanki gorącej wody,1 łyżka oleju.


wykonanie farszu: Ziemniaki i twaróg przecisnąć przez praskę lub zmielić przez maszynkę sitkiem o drobnych oczkach,Cebulę podsmażyć na lekko brązowo, ostudzić dodać do farszu,Dodać pieprz i wszystko ze sobą połączyć.

wykonanie całości: Do miski wsypać mąkę, sól oraz gorącą wodę i szybko wymieszać łyżką,Następnie wyrobić ręką, dodać olej i jeszcze wyrabiać aby ciasto było elastyczne.Gotowe ciasto rozwałkować, wycinać szklanką kółka, nakładać farsz i zlepiać dowolnie pierogi.Na gotującą osoloną wodę wkładać pierogi i od czasu wypłynięcia na wierzch gotować jeszcze 5 minut na wolnym ogniu.Podawać ze skwarkami lub kto z czym lubi. Z tego przepisu wyszło mi 50 pierogów.

Komentarze

Popularne posty