Reklama

Wyszukaj przepis

SAŁATKA W ZALEWIE SŁODKO-KWAŚNEJ

składniki: 

Dwa kilogramy młodych ogórków,
2 kg papryki,
5 cebul, 
półtora kilograma młodziutkiej cukinii,
1 kilogram pomidorów (miałam własne z folii),
3 łyżki soli

zalewa: 

12 szklanek wody,
3 szklanki octu,
3,5 szklanki cukru,
3 łyżki soli

wykonanie: 

Wszystkie składniki na zalewę zagotować, ostudzić. Ogórki umyć i pokroić w plasterki, paprykę oczyścić, pokroić w paseczki, cebulę pokroić w piórka, cukinię przekroić wzdłuż i pokroić w kostkę, pomidory przekroić na pół i w piórka, posolić trzema łyżkami soli, pozostawić na trzy godziny do puszczenia soków. Odlać wodę z sałatki, nakładać sałatkę w słoiki po dżemach (różnej wielkości) zalać zimną zalewą ugotowaną wcześniej (ten przepis na zalewę jest powiększony aby starczyło na wszystkie słoiki, jak zostanie można zalać nią paprykę).Pasteryzować 15 minut od zagotowania. Wyszło mi wszystkich różnej wielkości 23 słoiki

Komentarze

Popularne posty