Reklama

Wyszukaj przepis

Szynka wieprzowa pieczona.

składniki : 1 kg surowej szynki ze skórą, 1 łyżka przyprawy do mięsa, 1 łyżka majeranku, 0,5 łyżki ziół prowansalskich, 3 łyżki oleju, 3 duże ząbki czosnku, 1,5 szklanki wody ( do podlania mięsa ).
wykonanie : Szynkę obsypać wszystkimi przyprawami z opisu oraz czosnkiem pokrojonym drobno i dokładnie wmasować w całą szynkę, odstawić na godzinę do przejścia przypraw w mięso. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego podlać wodą. Wstawić do piekarnika na 200 stopni i piec 2 godziny, po 2 godzinach zmniejszyć piekarnik na 180 stopni i piec jeszcze 45 minut. Mięso nadaje się na kanapki jak i dodatek do drugiego dania.

Komentarze

Popularne posty