Reklama

Wyszukaj przepis

Ciasto "Salceson" z rabarbarem

Mamy właśnie sezon na rabarbar może przypadnie wam takie oto ciasto na upalne dni, jeśli jesteście zwolennikami rabarbaru to jak najbardziej polecam upieczenie samodzielnie takiego właśnie ciasta. Cała rodzina jak i przyjaciele będą zachwyceni, już nie marudzę zabierajcie się za przygotowanie składników i do pracy rodacy 😁


składniki: 

4 jajka,
1 szklanka cukru + dodatkowo 2 łyżki cukru do rabarbaru,
2 szklanki mąki,
1 szklanka oleju,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody,
1,5 łyżki kakao, 
kilka kropel aromatu rumowego,
500 g rabarbaru

wykonanie:

Jajka całe z cukrem zmiksować na pulchną masę, dodać resztę składników, zmiksować. W międzyczasie rabarbar oczyścić pokroić, obsypać cukrem na chwilę zostawić do czasu zmiksowania ciasta. Gdy ciasto jest już zmiksowane dodać pokrojony rabarbar i wymieszać łyżką. Do blaszki ( ja użyłam keksowej ) wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec 1 godzinę i 10 minut do suchego patyczka, polecam ciasto bardzo fajnie smakuje jest słodko-kwaśne

Komentarze

Popularne posty