Reklama

Wyszukaj przepis

Żeberka w sosie

składniki: 1,200 kg żeberek pieczeniowych,1 łyżka pieprzu cytrynowego,1 łyżka przyprawy do żeberek,4 łyżki oleju,1 płaska łyżeczka soli morskiej mielonej,1 łyżka pomidor suszony z bazylią,1 mała marchew,1 czubata łyżka natki pietruszki,2 łyżki mąki,2 łyżki śmietany.

wykonanie:Żeberka obsypać przyprawami z opisu oraz wlać olej, wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić około pół godziny aby żeberka wchłonęły cały aromat przypraw. Następnie na patelnię ułożyć żeberka i obsmażyć z obu stron.Do garnka wlać 2 szklanki wody i dodać dowolnie pokrojoną marchew, ułożyć podsmażone żeberka i dusić pod przykryciem do czasu aż mięso na żeberkach będzie mięciutkie.Gdy mięso jest już miękkie dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki, zagotować, następnie w pół szklanki wody rozrobić mąkę ze śmietaną i zalać żeberka szybkim ruchem zamieszać do powstania sosu, zagotować.Podałam z ziemniakami oraz surówką z pomidora i cebulki w śmietanie.

Komentarze

Popularne posty