Ćwiartki kurczaka w sosie śmietanowym.
Hmm czy zawsze trzeba jeść ziemniaki? Stwierdzam że nie ponieważ naszło mnie dziś inaczej bez smażenia i duszenia.
składniki : 2 ćwiartki z kurczaka, 2 średniej wielkości marchewki, 4 ziarenka ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 1 pęczek natki pietruszki, 2 czubate łyżki mąki, 2 czubate łyżki śmietany, sól według swego smaku, 3,5 szklanki wody.
wykonanie : Do garnka wlać 3 szklanki wody dodać umyte i pokrojone w części ćwiartki kurczaka ( dodam że mam swoje ) oraz marchew pokrojoną dowolnie. Gotować na wolnym ogniu z pół przykrytą pokrywką do czasu wyparowania szklanki wody, dodając ziela angielskie, liść laurowy oraz część natki pietruszki. W międzyczasie do szklanki lub słoika dodać pół szklanki wody, śmietanę oraz mąkę i rozrobić aby nie było grudek. Zalać mięso i zagotować do powstania sosu. Dodać resztę natki pietruszki, zamieszać. Podałam z ryżem oraz groszek z marchewką na maśle.
składniki : 2 ćwiartki z kurczaka, 2 średniej wielkości marchewki, 4 ziarenka ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 1 pęczek natki pietruszki, 2 czubate łyżki mąki, 2 czubate łyżki śmietany, sól według swego smaku, 3,5 szklanki wody.
wykonanie : Do garnka wlać 3 szklanki wody dodać umyte i pokrojone w części ćwiartki kurczaka ( dodam że mam swoje ) oraz marchew pokrojoną dowolnie. Gotować na wolnym ogniu z pół przykrytą pokrywką do czasu wyparowania szklanki wody, dodając ziela angielskie, liść laurowy oraz część natki pietruszki. W międzyczasie do szklanki lub słoika dodać pół szklanki wody, śmietanę oraz mąkę i rozrobić aby nie było grudek. Zalać mięso i zagotować do powstania sosu. Dodać resztę natki pietruszki, zamieszać. Podałam z ryżem oraz groszek z marchewką na maśle.
Komentarze
Prześlij komentarz